Nyheter

Riksdagsledamöter träffade eleverna

Nyheter Lekfullt blev det när Alliansens tre riksdagsledamöter besökte Tofthagaskolan i Tofteryd utanför Skillingaryd.

Helena Bouveng (M) var först ut och testa lekparken  [1/15]

Från vänster; Jenny Larsen (KD), Emma Karlsson Löfdahl (L), Andreas Carlson (KD), Tofthagas respresentant Gunnar Sandberg, PO Toftgård (C), Gert Jonsson (M) och Helena Bouveng (M)  [2/15]

Andreas Carlson (KD) ville också prova  [3/15]

"Vem är ni?" undrade Selma Ahlgren  [4/15]

Gert Jonsson (M) tyckte de skulle passa på att önska vad de ville  [5/15]

... och det blev upp på axlarna på Helena Bouveng (M) och "skjuts" till lektionssalen  [6/15]

Andreas Carlson (KD) och Gert Jonsson (M)  [7/15]

Lärare på Tofthagaskolan visar de dämpande skolbänkarna för Helena Bouveng (M) och Emma Karlsson Löfdahl (L)  [8/15]

Emma Karlsson Löfdahl (L)  [9/15]

Jenny Claesson, i mitten, fick berätta för riksdagsledmöterna hur verksamheten fungerar  [10/15]

  [11/15]

  [12/15]

Gert Jonsson (M) frågade vad de räknar för något vid mattelektionen. "Uppställningar" svarade barnen snabbt  [13/15]

"Från vilka partier är ni?"  [14/15]

Om man har tråkigt en dag...  [15/15]

Det var Emma Karlsson Löfdahl (L), Helena Bouveng (M) och Andreas Carlson (KD) som idag besökte Tofteryd och träffade elever och lärare vid fristående alternativet Tofthagaskolan. Riksdagstrion gick rundvandring tillsammans med Gert Jonsson (M), Jenny Larsen (KD), PO Toftgård (C) och Tofthagaskolans egna Gunnar Sandberg.

– Vårt besök här idag är för att se hur en skola på landsbygden fungerar med tanke på hotet för de ekonomiska föreningar driver skolverksamheten i och med den vinstbegränsningen, säger Andreas Carlson (KD).

– Vi vill med besöket se på ett bra fristående skolalternativ vilket vi verkligen har i vår kommun. Och riksdagsledamöterna vill dessutom prata om hur man kan utveckla de fristående alternativen, menar Gert Jonsson (M).

– Vi har tagit bort det här med att föräldrarna ska ta med sig gräsklippan och komma hit. Nu har vi jourveckor istället där gräsklippning och grovsopsinsamling ingår. Föräldrarengagemanget fungerar mycket fint och vi har även arbetsdagar på våren och hösten där föräldrarna är med och hjälper till, säger Gunnar Sandberg.

– Väljer man bort skola där man får hjälpa till, undrar Helena Bouveng (M) och får till svars av Gunnar att det gör man inte, möjligen är det tvärtom då man känner större ansvar som förälder att kunna påverka sina barns skolmiljö.

Vid rundvandringen kom F-klassen förbi sällskapet som hade stannat till en stund för att diskutera. Selma Ahlgren var inte blyg utan undrade ”Vad är ni är för några?”. Vårt kommunalråd, Gert Jonsson (M), tyckte att barnen kunde passa på att önska sig något, möjligen längre sommarlov? Vilket genererade jubel från alla barn.

Inne i på skolan gick sällskapet in i klassrum och tittade på skolans lokaler, såsom ljuddämpande mattor och skolbänkar. När besöket skulle ta sig från en del till en annan kom de in i ett klassrum, där eleverna i klass 1 – 2 undrade vilka partier alla kom ifrån. När alla presenterat sig för eleverna så undrade en elev ”Vilket parti vinner?”

– Det gör det parti som är bäst, svarar Helena Bouveng (M).

42 barn är inskrivna i förskolan och strax över ett 80-tal i skolan. Strax innan besöket tog slut träffade riksdagsledamöterna Jenny Claesson, som är förskolechef på Starkeborg som berättade om förskoleverksamheten i Tofteryd.

– Vi ska ha kommunens bästa förskola, flikar Gunnar Sandberg.

Taggar

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *