Nyheter

Runes fotografi blev frimärke

Nyheter Det är inte alla förunnat att få ett eget fotografi att bli utgivet som frimärke men det finns en del lyckligt lottade.

Rune Mårtensson med förstorat frimärke. På plats i Apladalen. Foto: Fredrik Mårtensson  [1/12]

Rune foto från Apladalen  [2/12]

Rune och dottern Helen i samband med postens utställning i Värnamo 1977  [3/12]

Dottern och Rune 2015. Foto: Per Bunnstad  [4/12]

Förstadagsbrev till Rune, alltså stämplat på utgivningsdagen  [5/12]

Tackbrev från postchefen  [6/12]

Rune Mårtensson inför utställningen Wernamo 2015 där han och frimärket fick uppmärksamhet. Foto: Per Bunnstad  [7/12]

Uppmärksammat  [8/12]

PR från Posten  [9/12]

I cykeltidning  [10/12]

Runes foto blev frimärke  [11/12]

Inge Bergström, artikelförfattaren. Arkivfoto: Per Bunnstad  [12/12]

I år är det 40 år sedan ett motiv från Apladalen i Värnamo blev frimärksmotiv och vi saxar ur en artikel ur Historiska Sällskapet Gamla Wernamos tidning.

Inge Bergström berättar:

I filatelistkretsar är frimärken med Värnamoanknytning inte okända. I det mest extrema fallet, och då får vi gå tillbaka till 1918, handlar det inte om något Värnamomotiv utan snarare om stämplar och hur dessa hanterades av postmästaren i Värnamo. På sin tid blev dessa händelser mycket uppmärksammade.

Vi skall i stället förflytta oss några årtionden framåt, till år 1977. Det har gått 40 år sedan dess. Poststyrelsen hade bestämt sig för att ge ut en serie frimärken med motiv från olika motionsidrotter. Man hade bestämt att motiven skulle visa långfärdsskridsko, simning, cykel, terränglöpning och badminton.

För att få rätt perspektiv på denna historia måste vi gå några år tillbaka. Det fanns sedan långe en riksorganisation som hette Cykelfrämjandet. I slutet av 1960-talet hade man här bestämt sig för att driva en kampanj med temat ”Cykla en hjärtesak”. Företaget Reklamen i Värnamo anlitades för att ta fram kampanjmaterialet. En av ägarna var filatelisten och samlaren Olle Östblom och han tog kontakt med fotografen Rune Mårtenson och bad honom att ta en serie bilder. Uppdraget var att han skulle visa en cyklande familj i en lämplig miljö.

Rune valde ut en vägsträcka vid Apladalen, där han arrangerade ett antal cykelturer. De engagerade cyklisterna tillhörde i verkligheten tre olika familjer: den egna dottern Helen Mårtenson, Uwe Lücken, som arbetade på Reklamen och Marianne Torstensson. Han tog ett antal bilder, som skickades till Reklamen. Detta var sommaren 1968.

Den bild som valdes ut kom att användas i Cykelfrämjandens kampanj och spreds i stort antal i tidningar, annonser och reklamartiklar över hela Sverige.

När Poststyrelsen letade efter ett lämpligt motiv hittade man cykelbilden från Apladalen. Posten begärde att få ett svartvitt negativ som originalbild. Några fler formella överenskommelser var inte nödvändiga.

Den slutliga frimärksbilden graverades av den erkänt skicklige Czeslaw Slania. Trots det lilla formatet lyckades han fånga de minsta detaljerna från fotografiet. Till och med cyklisternas ansiktsuttryck kan kännas igen trots att de inte är mer än tre mm stora. Otroligt skickligt. Längst ner på frimärket är till vänster ingraverat fotografens namn och till höger gravörens.

Frimärksserien gavs ut den 24 mars 1977. Samma dag fick Rune av generaldirektören Ove Rainer ett personligt brev samt ett förstadagsbrev. Ett honorar på 2 000 kronor betalades också ut. Utgivningsdagen anordnades en frimärksutställning på postkontoret vid Flanaden i Värnamo. Under några eftermiddagstimmar kunde frimärkssamlare få sina specialstämplade brev signerade av fotografen och statisterna. Ett 1 000-tal brev stämplades och av dessa blev närmare 700 signerade. Att detta skedde till priset av svår skrivkramp är inte förvånande.

Fotnot 1: Man kan läsa mer om Historiska Sällskapet på dess hemsida (länk)

Fotnot 2: Rune Mårtensson, född 1929, startade egen fotofirma 1963. Den heter Reklamfoto och drivs numera av sonen Fredrik Mårtensson

Fotnot 3: När Värnamo Filatelistförening i samarbete med Skivaryds Samlarklubb arrangerade den stora utställningen Wernamo 2015 i mars 2015 visades på en skärm Runes foto som blev frimärke, tidningsklipp med mera.

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *