Nyheter

S-debatt kring ensamkommande

Nyheter Socialdemokrater för Tro och Solidaritet har gjort ett uttalande efter sitt årsmöte:

Varför säger KD nej till regeringens förslag om de ensamkommande?

Efter överenskommelsen mellan Miljöpartiet och Socialdemokraterna angående de ensamkommande ungdomarna, finns nu en möjlighet för dessa att få stanna i Sverige och genomföra en gymnasieutbildning. Det blir en möjlighet till ett nytt och värdigare liv.

Men varför säger Kristdemokraterna, Moderaterna och Liberalerna nej till detta förslag från regeringen? Vi förstår inte varför just KD som så ofta säger sig stå upp för människovärdet kan säga nej till en ny lagstiftning som verkligen skulle hjälpa många ensamkommande att få stanna i vårt land.

På KD:s nyligen genomförda partidagar i Jönköpings proklamerade Ebba Busch Thor att den judisk-kristna etiken är vårt etiska modersmål i Sverige. Varför gäller det inte de ensamkommande? Vi Socialdemokrater för tro och solidaritet i Vaggeryds kommun hade hoppats på att KD skulle stödja regeringens förslag.

Vi anser också att ett uppskov av tvångsutvisningarna bör införas i avvaktan på överenskommelsens genomförande. De ensamkommande ungdomarna bör ges en tidsfrist i verkställande av utvisningar och få fortsätta sina studier tills Riksdagen har behandlat och tagit beslut i frågan.

Det är inte rimligt att avvisningarna tillåts fortgå under den tid som det tar att komma till ett slutgiltigt demokratiskt beslut. Vi tycker att ungdomarna måste få begära ”time out”, på samma sätt som man kan göra inom idrotten och som också politiker och företagsledare gör, när de nått en återvändsgränd och behöver respit för att tänka efter och fatta nya kloka beslut om vilken väg man skall ta.

Uppgörelsen kom till stånd för att lösa ett humanitärt problem. Unga asylsökande drabbades utan egen förskyllan av orimligt långa väntetider på att få sina ansökningar prövade. När ansökningarna väl prövades hade många av de sökande hunnit fylla 18 år och behandlades därför som vuxna, trots att de var barn när de lämnade in sina ansökningar.

Ur ett humanitärt perspektiv blir det orimligt att under de närmaste månaderna tvångsutvisa ett antal ungdomar som om de var kvar i Sverige skulle komma att omfattas av den nya lagstiftningen.

De som nu hotas av utvisning tvingas leva i skräck och förtvivlan, i stället för att fokusera på studier och på att komma in i arbetslivet. Många ungdomar kommer att välja att gå under jorden för att slippa tvångsutvisas, i väntan på den nya lagstiftningen.

De som hotas av utvisning kommer att göra allt som står i deras makt för att få nya beslut till stånd, vilket innebär merarbete för redan ansträngda myndigheter som Migrationsverket och domstolar. Ett stopp för utvisningarna vore ett utmärkt sätt att skapa ordning och reda i denna del av migrationspolitiken.

Socialdemokrater för Tro och Solidaritet
Vaggeryd/Skillingaryd

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *