Nyheter

(S) debatterar Furugården

Nyheter "De borgerliga partierna och (MP) talar med dubbla tungor och beskedet kom som en blixt från himlen"

Ända sedan Socialnämndens ordförande och socialchef inför budgetberedningen i början av maj presenterade en budget för Mejeriet 2020, som innehöll intäkter för ”tillfällig stängning av 2 avdelningar på Furugården”, så har frågan diskuterats livligt.

Efter detta kom ett pressmeddelande den 14 maj där ordförande Ann-Katrin Löfstedt (M) och förvaltningschef Lotta Damberg, meddelar att platserna i våra särskilda boenden inte kommer att vara fyllda förrän om 4-5 år och att man därför kommer stänga 2 avdelningar tillfälligt på Furugården för att snabbare fylla Mejeriet.

Vi (S) konstaterade att Socialnämnden inte fattat några beslut om detta. Centern hävdade först att man inte stod bakom detta efter dragningen i budgetberedningen i maj. Med anledning av den politiska hanteringen av ärendet så la vi därför en reservation i kommunstyrelsen som löd enligt följande;

”Vi anser också att det är fel att neddragning av två avdelningar på Furugården finns med som en del i ett budgetförslag för finansiering av Mejeriet eftersom det inte har tagits beslut om detta i socialnämnden. Socialnämnden har att besluta om sin verksamhet inte KS”.

Efter denna reservation och under den ekonomiska debatten den 24 juni i Kommunfullmäktige så hävdade man från Femklövern att det inte finns några fattade beslut om detta. Inte minst Centern var tydlig med detta men även Gert Jonsson (M).

Tre dagar senare fattar samma Femklöver ett beslut I Socialnämnden om att två avdelningar på Furugården skall stängas vilket vi (S) reserverar oss mot. Detta har överhuvudtaget inte varit uppe för beredning i arbetsutskottet och någon information om detta har inte heller lämnats till Vice ordförande utan kom som en blixt från en klar himmel.

Orsaken till detta kan man spekulera om. Förmodligen handlar det om att Femklövern har lagt ett besparingskrav på Socialnämnden om 2,4 miljoner. Prognoser för innevarande år signalerar att Socialnämnden är på väg att göra ett underskott på ca 2,5 miljoner. Men att man lägger ned avdelningarna på Furugården redan 2019 innebär ju att den inte kommer finnas med som en del av budgeten för Mejeriet eftersom neddragningen gjordes året innan. Ett annat skäl är ju att budgeten för 2019 återremitterades eftersom den inte var komplett och att tjänstemännen skulle lägga förslag till besparingar. Nu dröjer denna process och man föredrar kanske att lägga ett skarpt besparingsförslag redan nu i stället för till hösten då den fått mer uppmärksamhet än nu när många redan gått på semester.

Oavsett vilket så anser vi att frågan hanterats anmärkningsvärt dåligt ur ett demokratiskt perspektiv och vi vill även veta hur det kommer sig att Centern nu svängt och ställer sig bakom Femklöverns förslag när det gäller nedläggning av 2 avdelningar på Furugården- precis som man svängde när det gällde nedläggningen av Gullvivan på Sörgården i Skillingaryd?

Kenth Williamsson (S)                             Thomas Strand (S)
Oppositionsråd Gruppledare                 Socialnämnden

Taggar

Dela


12 reaktioner på (S) debatterar Furugården

Det finns naturligtvis en rättighetslagstiftning i botten som beskriver när kommunen enligt lag är skyldig att erbjuda en plats på ett särskilt boende. Men utöver detta bestämmer varje kommun när en invånare ska ha rätt till en plats på ett äldreboende.

Nej. Det beror verkligen inte på riksdagen! Vilka som får bo på våra särskilda boenden bestäms lokalt.

Fast LSS och SoL är väl ingenting som Vaggeryds kommun hittat på? Utan som Lars skriver just Riksdagen?
”Ansökan görs enligt LSS (lag om stöd och service till vissa funktionshindrade) eller SoL (socialtjänstlagen) och avslag kan överklagas till förvaltningsrätten.”

Jag jobbar i hemtjänsten och vad jag uppfattar så finns det pensionärer som vill flytta till särskilt boende men de söker inte för att de vet att de inte får ett beviljande , vad beror det på kan man undra .

Kan det ha med regelverket kanske som Riksdagen beslutar om ytterst?

Här verkar (S) ha samma syn som på Coop-butiken i Vaggeryd, det skall vara öppet och kosta pengar fast ingen är där?

S har väl ingen annan syn på frågan om just stängningen? De hade det inte sist (för några dagar sen) när frågan var uppe här på Skryd.nu vad jag kunde läsa mig till.

Centern, svängt?
Jag håller med att man ska tänka på dom äldre men finns det ingen som bor i dessa avdelningen ska det ändå vara öppet?

Hur hanterar men demokratin i vår kommun? Kan denna fråga kanske vara orsaken till att den ansvarige för Kommunala Pensionärs Rådet KPR (från femklövern) inte kallat till de två KPR-mötena under våren trots många påstötningar? Ett bra sätt att undanhålla pensionärsföreningarna i kommunen att agera i frågan!
Reine Frisk
Ordf. PRO

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *