Nyheter

S-debatterar miljarder

Nyheter Socialdemokraterna debatterar välfärdsmilljarder

De borgerliga partierna och miljöpartiet sparar i välfärden

Kenth Williamsson (S)

I oktober fick vi besked om att det förändrade kostnadsutjämningssystemet skulle ge oss nästan 7 miljoner kronor extra i statsbidrag för 2020 och i September fick vi glädjande nog reda på att vi får minst 4.8 miljoner kronor extra i så kallade välfärdsmiljarder. Sedan tillkom ytterligare 2.4 miljoner kronor. Totalt nära 12 miljoner kronor. Kraftfulla satsningar från den Socialdemokratiskt ledda regeringen med stöd av Centerpartiet, Liberalerna och MP, för att stärka välfärden.

Nu visar det sig att Vaggeryds kommun har ungefär 20 miljoner kronor extra som inte är budgeterade. Det är med andra ord mer i extra statsbidrag än i det besparingskrav som Femklövern tidigare gett våra nämnder och styrelse för 2020 och som landade på cirka 9 miljoner kronor.

När vi tog upp ”ökade statsbidrag 5 miljoner kronor” i vår driftbudget för 2020 så kallade flera av majoritetens ledamöter – och inte minst Gert Jonsson – detta för ”fiktiva pengar”. Nu konstaterar samma majoritet att det inte var ”fiktiva pengar” utan riktiga pengar och att 5-klövern hade fel precis som tidigare när man sa att intäkterna inte fanns, precis som i flera tidigare budgetar. Att man inte tog upp dessa intäkter ledde till kraftiga besparingar i välfärden som inte hade behövts och som inte minst påverkade personalens villkor.

I den första tjänsteskrivelsen från kommunledningskontoret ”Vårändringsbudget 2020” föreslås en tilläggsbudget på 11 miljoner kronor för 2020 vilket är glädjande inte minst med tanke på att man tidigare avstått från att göra en tilläggsbudget trots att regeringen beslutat om att höja statsbidragen till kommunerna.

I nästa tjänsteskrivelse föreslås helt plötsligt att bara 8 miljoner kronor tas upp i tilläggsbudgeten och av dessa ska 7.3 miljoner kronor gå till BUN eftersom antalet barn har ökat i förhållande till den prognos man tidigare utgått ifrån- helt enligt den resursfördelningsmodell som vi har. Och trots regeringens kraftfulla tillskott så väljer man bara att ta lägga ut 7.3 miljoner kronor. Medel som dessutom är tydligt destinerade för välfärden.

För oss är det självklart att om regeringen tillför ytterligare resurser till välfärden så ska dessa pengar stanna i välfärden. Vi vill därför att samtliga partier står upp för välfärden i praktiken – inte bara i retoriken. Inget parti kan med fog hävda att de värnar välfärden om de samtidigt inte lägger två strån i kors för att säkerställa att resurserna går dit.

Att inte ta upp de så kallade välfärdsmiljarderna i kommunens budget gör att resultatet stiger men att pengarna inte når i välfärden. Medel som skulle gått till verksamhet och personal. När nu inte bara vi Socialdemokrater utan alla partier verka vilja satsa på välfärden så undrar vi varför de borgerliga partierna och Miljöpartiet i Vaggeryds kommun vill undanhålla välfärden dessa medel?

Kenth Williamsson
/Gruppledare Socialdemokraterna

Taggar

Dela


16 reaktioner på S-debatterar miljarder

Om ens barn gör åt veckopengen på en halv vecka så hjälper man inte dem genom att ge dem mer utan de får leva på det man kommit överens om. Sedan kan man hjälpa dom och ändra storleken. Får man mer till bättre verksamhet ska det inte gå till gamla synder.

Crister,Gjert och hela 5k.Om ni har tänkt på Vaggeryd invånare det skulle ni inte ha en underskott på 10 mil i BUN.Det betyder att ni tänker inte ens på vara barn.Vaggeryd kommun är på fel väg.Det fattar inte 5 klöver

Vad skjutton ska svenska skattebetalare stå för de styrandes misslyckande i kommunen om det inte ska bli några förbättringar. I det verkliga livet ute så får den som skuldsätter sig stå för det ansvar kałlar jag inte det när man låter någon annan betala pengarna är till för förbättringar inte täcka misslyckande. Är det inte någon som kan matte som Mats sa till mig när budgeten diskuterades förra året.

Kenth, vi har bestämt vilken verksamhet vi vill ha. Det är den som ska genomföras.
-Att ni i S vill ha annan verksamhet är inte relevant, den verksamheten kan vi aldrig betala.
Den verksamhet vi vill ha, kostar lite mer än beräknat i år, därför kommer de pengar vi betalt till staten och som nu kommer tillbaka, väl till pass. Vi är inte beredda att sätta på spenderbyxorna bara för att vi får mer pengar än vi behöver.
Dessa pengar kommer att behövas i framtiden, var så säker.
– I ”värsta fall” får de gå tillbaka till dem som jobbat ihop dem, hemska tanke…
När du citerar vår partiledare, så visar du att du inte förstått någonting, har du skygglappar när det gäller andra kommuner i Sverige?
-Vi har små problem jämfört med andra, det ska vi tacka en återhållsam och effektiviserande politiskt styrning för.

Svaret är att vi tar ansvar och inte ägnar
oss åt populistisk frieri som s i Vaggeryd och
räknar samma pengar två gånger.

Det vi säger är att först bestämmer man vilken verksamhet man ska ha därefter bestämmer man skattenivån men precis som vanligt så kör du med blå dunster. Sedan försöker du få det att verka som att det handlar om en skattehöjning- när det handlar om 20 mkr i ökade statsbidrag i stället. Varför vill ni inte ge personalen lika mycket i lön som det beräknade utfallet enligt SKL, och varför låter ni besparingarna vara kvar på Nattpatrullen trots att vi fått 20 mkr i extra intäkter? Varför är era besparingar heliga trots att tom din partiledare säger att ” Välfärden behöver pengar här och nu”? Varför gör ni moderater inte vad ni säger utåt i media och varför låter ni besparingarna vara kvar? Speciellt med tanke på att välfärdsmiljarderna är riktade mot välfärden?

Bra Kenth att du är tydlig med att för S i Vaggeryd så har kommunalskatten ingen betydelse.
Kommunalskatten styr ej.

Slutsatsen är ju att med S i styrande roll kan kommunalskatten bli hur hög som helst.

Tror inte att våra kommuninvånare vill ha högst kommunalskatt i Sverige.

Som vanligt blandar Gert äpplen och päron i ett försök att förvilla. Ena stunden säger han att skillnaden mellan våra olika budgetförslag är marginell men i nästa andetag är den enorm. Sanningen är att det finns 20 mkr som till största delen består av statsbidrag från den Socialdemokratiska ledda regeringen med stöd av Centern, Liberalerna och Miljöpartiet som inte är budgeterade. Femklövern väljer att inte använda ”Välfärdsmiljarderna till välfärden utan lägger pengarna på hög trots att de är tänkta för välfärdssatsningar. Detta trots att Moderaternas partiledare Kristersson har sagt att ” Välfärden behöver pengar här och nu”. Detta visade sig bara vara läpparnas bekännelse. När det väl gällde så blev det inga pengar till nattpatrullen eller IFO utan pengarna läggs på resultatet. Det viktigaste för Femklövern har hela tiden varit en så låg skatt som möjligt därför valde man att först ta beslut om oförändrad skatt och hur stora neddragningarna skulle vara. Senare tog man beslut om vilka besparingar man skulle göra. Detta innebär att skattenivån blir styrande och inte verksamheten och då blir det inga pengar till välfärden i Femklöverns budget.

Skillnaden mellan harmoni och kaos är 4 miljoner kronor 2020 enligt Kenth W.
4 promille avgör Vaggeryds kommuns framtida utveckling utifrån en totalbudget på 1 miljard.

Sedan 2015 har S i Vaggeryds Kommun avgett sin avsky för femklöverns budgetar för att sedan efter några månader använt den samma för ett nytt golv för nya S satsningar.

Sanningen är ju att 2-3 kronors kommunalskattehöjning ät ju effekten av S samlade budget förslag genom åren om ni fått råda fullt ut.

Men åsikten är ju fri och min uppfattning är att invånarna i Vaggeryds Kommun inte vill ha Sveriges högsta kommunalskatt,
Jag uppfattar det som att invånarna i vår kommun accepterar en skattenivå som är ett genomsnitt i riket.
Men för all del Kenth W samla ihop ytterligare 10 kf ledamöter utöver de 11 ni har så har ni en majoritet i KF för en stor skatteökning.

Men den tiden då S kunde diktera villkoren både i riket, regionen och kommunerna är förbi. Och tack och lov för detta.

I min almanacka står det 2020 och inte 1968 och det är nog dags för Kent W och övriga S att vända flera blad.

Få se vilka förbättringar pengarna räcker till eller om dom bara räcker till hålen. Om fem klövern tänker på medborgarna eller inte.

Ju tidigare beslut tas ju lättare är det att planera. Och precis som vi har årshjul så har riksdagen det och dessa tider är kända. För att kunna lägga ett budgetförslag som är så nära sanningen som möjligt så måste man veta vilka förslag som kommer läggas. Femklövern totalt misslyckats med med att lägga budgeten- året har ju knappt börjat än.

För det första så togs beslutet om att förändra kostnadsutjämningssystemet redan 2018 och förslaget var klart i slutet på Augusti. Detta var lätt att förutse och vi hade med det i vår budget vilket ni valde att inte ta med. I stället föreslog ni besparingar på över 9 miljoner och 3 mkr mindre i löneökningar än det förväntade löneutfallet.
När det sedan framkommer att statsbidragen ökat och 20 mkr inte är budgeterade så väljer ni att
låta besparingarna ligga kvar- trots att tom ER partiledare säger att ”Välfärden behöver pengar här och nu- läget är akut” så vägrar ni att satsa dem på välfärden.
Det visar bara att Moderaternas uttalande bara var läpparnas bekännelse. Ni la dem på hög i stället. Inte till Nattpatrllen eller till IFO. Det är tragiskt att när man dragit ner 3 år i rad och det kommer 20 extra miljoner- då vill man ändå satsa dem på vare sig välfärd eller personal. Det är verkligen beklagligt och kortsiktigt tänkt och det gynnar inte välfärden i vår kommun.

Kent,

Socialdemokraterna i Vaggeryd väljer ånyo att spekulera om framtida intäkter. Detta är en oansvarig politik som kan leda till skattehöjningar.
Vi har att beakta vår budget för 2020, men även för 2021 och 2022. Detta är anledningen till att vi bara intecknar 8 miljoner i utökad budget.
Om vi lärt oss nått under det senaste året är att staten tar och ger. Siffran 20 miljoner, är inte säkrad på något sätt, utan kommer säkerligen att förändras framöver.
Med detta sagt, kan vi inte ha en ekonomisk politik som grundar sig på osäkra gissningar.
Kent, du förespeglar ofta att du vet hur staten kommer agera framledes. Men sanningen är att det är lite av ett lotteri hur mycket pengar kommunerna får. Inte ens som privatperson, kan man grunda sin ekonomi på önskade lotterivinster.
Det kan inte en ansvarig kommun heller göra.

Thomas Axelsson / Ordförande (KD)

För det första så borde utredningen om varför investeringarna svävade iväg med miljoner bli offentlig innan man diskuterar miljoner igen . Min medborgliga åsikt

Kenth, pengarna ska gå till att täcka de hål som dykt upp, då verkligheten och planen inte överensstämde. Vi får då den vård och skola vi vill ha, det innebär ju inte att vi ska slösa med folkets pengar bara för att de är indrivna redan.
Om nu regeringen kunde vara lite tidigare ute, så kunde kommunerna planera bättre, då skulle vi slippa att gissa vilka nya bidrag som kommer och vilka som tas bort.
-20 nya miljoner kommer, hur många försvinner?
-Att ni i S alltid räknar med att regeringen ska ge extra miljoner i bidrag, innan de är beslutade, visar hur hopplöst naiva ni är, S extra budget gick ju inte igenom, eller hur?
-Det var ju M,KD, V och SD som röstade igenom Oppositionens förslag, inte ert.
Planera på det ni vet, inte vad ni tror, det hade varit mycket värre att redan spenderat pengarna och det visat sig att de inte betalas ut. Det har vi ju också sett exempel på i närtid.

Om inte moderaterna trixat med sin servettbudget dec-2018 så skulle roulette gissande varit ännu mindre idag. Bäst vore om S tar hand om budgetarbetet så blir det mer visshet och mindre trixande

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *