Nyheter

(S) kräver garantier om statligt fiberstöd

(S) kräver garantier om statligt fiberstöd

Nyheter Samsynen kring fibernätets utbyggnad på landsbygden i Vaggeryds kommun i samverkan  mellan kommunen, Vaggeryds  Energi och fiberföreningarna kvarstår.

Men Socialdemokraterna vill se garantier för statliga bidrag innan fibernätet byggs ut.
– När ärendet dryftades i kommunstyrelsens arbetsutskott tryckte vi särskilt på punkt tre där det står att Vaggeryds kommun via ägaren ska bevaka statliga medel till utbyggnaden av fibernätet. Men vi anser denna skrivning för luddigt formulerad, menar kommunalrådet i opposition Kenth Williamsson (S) efter debatten i kommunstyrelsen.
– Vi vill ha tillägget att för eventuell förskottering krävs garanti för att statliga medel kommer att utbetalas. Vi vill inte riskera att man bygger ut och sedan missar statliga bidrag. Om det blir så kan kostnaden lätt skjuta upp i 50-60 miljoner kronor.
Han pekar på statens uppdrag om att senast 2020 ska 90 procent av landet ha tillgång till 100 megabits bredband.
– Det är statens ansvar och då får man inte förlora statliga medel, tillägger han.
Men kommunalrådet Gert Jonsson (M) har en annan syn i frågan. Han pekar på risken för tempoförluster i utbyggnadstakten och på att fibernätet i tätorterna successivt byggts ut med röda siffror och menar att man då bör kunna göra det även på landsbygden.
Han framhåller också  rättviseskäl, att det för den enskilde som bor på landsbygden blir fem gånger dyrare att ansluta fibernätet än för de som bor tätort.

– Eftersom det handlar om grundläggande infrastruktur är det viktigt med kommunalt ägande för att långsiktigt säkerställa utbyggnaden. Men jag delar också fiberföreningarnas frustration över myndigheternas ständiga uppskjutande av beslut och brist på svar och dialog. Så kan vi inte fortsätta ha det, säger kommunalrådet.

– Förhoppningsvis klarnar bilden senare i november när 56 miljoner ska fördelas i länet. Det är ju långt ifrån säkert att vi får hela den summan och då måste vi kunna hjälpa till att få fart på fiberutbyggnaden.

Förslaget till kommunfullmäktige följer det som Femklövern står bakom. Men (S) kommer säkert att strida för sitt tilläggsyrkande.

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *