Nyheter

S replikerar till KD

Nyheter Replik KD: ”Vi vill ta tillbaka kontrollen över skolan”. I Skillingaryd.nu (220726) kritiserar kristdemokraten Thomas Axelsson Socialdemokraternas förslag om att förbjuda nyetablering av religiösa friskolor. 

Det är bra att Thomas Axelsson och Kristdemokraterna bekänner färg. För till skillnad från er tycker inte vi socialdemokrater att religiös påverkan hör hemma i skolan. I Sverige har vi sett exempel på hur det förekommer kopplingar mellan fristående skolverksamhet och den våldsbejakande islamistiska miljön – något som givetvis är helt oacceptabelt. 

Vi vill ta tillbaka den demokratiska kontrollen över skolan. Utöver att se till att våra skattemedel går till fler lärare och skolböcker – och inte försvinner ut i vinst – handlar det också om att säkerställa att skolan förmedlar kunskap och inte religiös indoktrinering. Därför har vi lagt fram ett förslag om att förbjuda nyetablering av religiösa skolor och fritidshem samt stoppa befintliga från att utöka sin verksamhet.

Thomas Axelsson skriver att Socialdemokraterna ”…försöker lära oss demokratiska värderingar eller att kalla det socialistiska värderingar via skolans utbildningssystem…”. Menar Thomas Axelsson att undervisning i skolan inte ska utgå från en vetenskaplig grund, utan från en religiös? Skolinspektionen har konstaterat flera gånger det allvarliga i förekomsten av undervisning som direkt strider mot skolans demokratiuppdrag, jämställdhet och likvärdig utbildning. Är det detta som menas med ”socialistiska värderingar”?  

I sin debattartikel skriver Thomas Axelsson att förslaget även innebär ett förbud mot nyetablering av konfessionella förskolor. Detta är däremot fel. Då förskolan är en frivillig skolform omfattas inte den av förslaget på etableringsstopp. Däremot innebär förslaget ett förtydligande om att de religiösa inslagen ska vara frivilligt att delta i för barnen och att föräldrar ska meddelas om vilken undervisning med religiösa inslag som sker. Det tycker vi är bra.  

Med andra ord är förslaget inget hot mot kommunens konfessionella förskolor – trots vad Thomas Axelsson skriver i sin artikel. Och vad vi känner till har Vaggeryds kommun inte i dag några religiösa friskolor. Så något hot är heller inte aktuellt här. Eller har Kristdemokraterna planer på att bidra till en etablering av religiösa friskolor i kommunen? I så fall vore det bra om väljarna inför valet informerades om planerna.

Kenth Williamsson (S), oppositionsråd Vaggeryds kommun
Carina Ödebrink (S), riksdagsledamot från Vaggeryds kommun

Taggar

Dela


6 reaktioner på S replikerar till KD

Självklart ska skolan vara fri från vinstdrivande och frireligiösa idéer. Religion finns väl på schemat. Varenda krona ska gå till skolan. Elever får inte bli åsidosatta, för att det inte är vinst.

Grunden för en i Sverige allmän läskunnighet, kunskap om demokratiska fri och rättigheter fick man för cirka 40 år sedan lära sig på högstadiet i Skillingaryd var kyrkans arbete i slutet av 1800-talet, inte sällan klockarens uppgift där alla barn förutsattes komma.

Det är intressant att nutida förslag skulle ha omintetgjort detta, ännu mer intressant att de utom tvivel starka konfessionella inslagen sannolikt inte skadade industrialisering, utveckling, social trygghet och annat som kommit ur den nu föraktade skolformen med konfessionella inslag.

Det är viktigt att hålla isär begreppen vinstintresse = antalet lärare respektive möjligheten för friskolor med konfessionella inslag i undervisningen, det är två olika frågor.

Sverige har som enda land i världen släppt in vinstintresset i den skattefinansierade skolan vilket inneburet att enbart de fyra största skolkoncernerna på fem år gått med 4,6 miljarder kronor i vinst, och bara det senaste året har de tillsammans tjänat drygt 1,3 miljarder kronor. Att ni i KD, de andra borgliga partierna och SD slåss så hårt för deras vinster är ofattbart Thomas!

Det motsvarar cirka 2 200 lärare i grundskolan och enligt SVT innebär det ungefär 90 lärare i Jönköpings län. Vi socialdemokrater tycker i stället att skattepengarna ska gå till eleverna och skolans verksamhet. Därför måste vi ta tillbaka kontrollen över skolan!

Kenth Williamsson (S)

Det är riktigt att vi inte har några konfessionella skolor i vår kommun, men vi har skolor med konfessionella inslag.
Att enlig nuvarande skolminister och förespegla konfessionsfrihet som ett ideal, via ett nytt lagförslag är enligt vår ärkebiskops åsikt bedrägligt.
Enligt ärkebiskopen behöver vår syn på skola ”bygga på kunskap, inte som nu på fördomar som att de konfessionella friskolorna ersätter kunskap med indoktrinering, att de segregerar efter tro, att de radikaliserar elever och förmedlar antidemokratiska värderingar.”

KD’s officiella syn, som även är min är det som står och förmedlas via läroplanen.

”Att skolan ska förmedla värden i överensstämmelse med den etik som förvaltats av kristen tradition och västerländsk humanism”.

Socialdemokraterna vill se ett etablerings stopp för religiösa friskolor.

Via skolinspektioner vill vi istället se en skärpt tillsyn på olika sätt, och inte ett generellt förbud.
Det här innebär ju att fler muslimska friskolor kan behöva stänga, men de skolor som faktiskt är bärare av de västerländska värderingarna får ju då fortsätta att verka.

Socialdemokraterna, vill förbjuda konfessionella skolor, men det vore intressant att höra, om ni även vill stoppa konfessionella inslag i befintliga skolor.
Detta då det finns många broderskapare inom Ert parti som även är medlemmar i våra kyrkor, eller aktiva via kyrkoråden.

Thomas Axelsson, ordförande i KD

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *