Nyheter

(S) sista svar till Nord

Nyheter Kenth Williamsson och Peter Fransson, båda (S), svarar Fredrik Nord på hans senaste insändare.

Avslutningsreplik till Fredrik Nord: Vi noterar att du fortfarande sitter på ett SD-mandat och att du som SD-ledamot överklagade kommunens tidigare beslut om att låta ensamkommande barn stanna i kommunen utan framgång.

Vi noterar att du bytt till Centern, ett parti som tillsammans med Miljöpartiet vill att ensamkommande barn ska få amnesti. Därför ska det bli extra intressant att se om du nu kommer driva denna fråga lika entusiastiskt som vissa andra frågor.

När det gäller vallöften så är de politiska partierna bättre på att hålla sina vallöften än vad folk tror. En avhandling som granskar valen 1994, 1998, 2002, och 2006 av statsvetaren Elin Naurin vid Göteborgs universitet visar att ungefär 80 % av vallöfterna hålls och att Socialdemokraterna lyckades bäst.

Att skriva att vi har infriat 40 % på tre år är inte seriöst eftersom en mandatperiod är fyra år och därför inte kan utvärderas. Däremot skulle ju denna sortens argumentation kunna vare en orsak till att allmänheten har en mer negativ bild av hur väl partierna håller sina vallöften.

När det gäller lagar och utredningar så får vi ju statliga medel från staten för att ta emot ensamkommande barn i kommunen och man får inte bidrag till någonting om det bryter mot lagen. När det gäller utredningar, budgetar eller andra förslag så lägger vi egna förslag när vi tycker något annat än det som läggs fram, precis som vi alltid gjort och vilket vi också uppfattat att både SD och andra partier gör. Överskott och underskott som går att använda brett går redan i dag in i en resultatregleringsfond. För det behövs ingen annan fond det är ju för att det inte ska blandas i hop med övrig verksamhet som den finns.

Under 90-talet när det kom flyktingar från forna Jugoslavien då skapade vi också en fond som fick användas på samma sätt som i dag så det är inget nytt.

Att ta emot ensamkommande och asylsökande i kommunerna är ett framgångsrecept enligt vår mening. Det gör det lättare att integreras och man kan förbereda dem för arbetslivet snabbare. Riksdagen har också tillsatt en utredning för att titta på hur ett sammanhållet system för mottagande och bosättning för asylsökande och nyanlända kan se ut och som kommer lägga ett förslag nästa år. Även här är huvudspåret ett kommunalt utredningssystem vilket ligger i linje med vår syn på hur en effektiv och human integrationspolitik kan se ut.

Kenth Williamson (S) oppositionsråd
Peter Fransson (S) gruppledare socialnämnden

Kenth och Peter svarar Fredrik

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *