Nyheter

S ställer sig bakom flytt av biblioteket

Nyheter Vid kommunstyrelsens senaste sammanträde var femklövern tongivande i en flytt av biblioteket från Fenix till mer centrumnära lokaler i Vaggeryd, vilket den Socialdemokratiska gruppen önskade få diskutera innan beslut togs. 

Efter diskussion har (S) ställt sig bakom förslaget att flytta biblioteket i Vaggeryd till denna lokal

– Vi ställer oss bakom förslaget om permanent flytt av biblioteket till fastigheten där Handelsbanken i Vaggeryd varit tidigare. Däremot tycker vi att en så viktig strategisk fråga som bibliotekets placering borde utretts betydligt grundligare. Att redovisa året som gått på ett par hundra sidor är inga problem, men att utreda en viktig strategisk fråga på tio sidor är tydligen för mycket, kommenterar Kenth Williamsson, gruppledare för (S).

S-gruppen tror ändå att en flytt till centrala Vaggeryd kan vara positivt, även om lokalerna är i minsta laget. Men digitaliseringen har förändrat bibliotekens behovs liksom en förändrad lagstiftning och även ett förändrat tänk när det gäller att blanda offentlig verksamhet med skolverksamhet.

– Vi tror även att läget kan medföra nya tankar och idéer kring utveckling av verksamhet. Vi tror också att ett centralt läge kan öka antalet spontanbesök, öka tryggheten för personalen, öka tillgängligheten för funktionshindrade och äldre men även få positiva effekter för handeln, menar Kenth Williamsson (S).   

– Vi är kritiska för att man inte utreder det här mer. Precis som man tog en helhet när man byggde Fenix med biblioteket, så borde man på något sätt tydligare har förslag på hur Fenix ska utvecklas efter biblioteksflytt. Nu när man bara tar beslut om biblioteket tappar man helheten. Det är en brist när det handlar om ett sådant här strategiskt beslut. Vi hade önskat att man gjorde allt i ett paket så att alla hade vetat vad som händer med både skolan och biblioteket, då båda två är oerhört viktiga verksamheter. Bibliotekets utrymme på Fenix kommer att vara både samvaro- samt studielokaler. Men här har vi bara fått en kort information om vad skolan tycker, det ska även hanteras politiskt, men där är det inte framme ännu. Det hade varit önskvärt om helheten hade presenterats. Det kommer att vara kvar ett gymnasiebibliotek på ovanvåningen av där idag stora biblioteket finns vid Fenix. Men det har också fördelar med att flytta fram biblioteket till centrum, menar Kenth Williamsson (S).

Biblioteksfrågan kommer att avslutas i kommunfullmäktige.

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *