Debatt

S svarar Landsbygdsupproret

S svarar Landsbygdsupproret

Debatt Socialdemokraterna Roger Ödebrink och Kenth Williamsson svarar på Landsbygdsupprorets inlägg.

Vi Socialdemokrater har naturligtvis respekt för att ”landsbygdsupproret” drivit opinion kring frågan om skolans lokalutredning. Den så kallade lokalplanen som bun – barn och utbildningsnämnden – tagit fram och enhälligt ställt sig bakom bör också hanteras med respekt.

Arbetet med lokalplanen har varit omfattande och flera genomgångar kring hur arbetet framskridit har presenterats för partigrupper och kommunstyrelse. Frågor om våra landsbygdsskolor är sedan mycket lång tid en återkommande fråga.

Det är först nu ett förslag om en framtida skolorganisation presenterats. Vi Socialdemokrater anser att detta förslag bör kompletteras, därför begärde vi att barn och utbildningsnämnden skulle redogöra för de pedagogiska konsekvenserna och hur de ser på frågan att klara de ökade behörighetskraven för lärarna. För oss är skolan i första hand en fråga om att alla barn får rätt till en god och likvärdig skolgång. Vi efterlyste vidare en kompletterande kostnadsanalys, en sådan analys menar vi är väsentlig att ha innan ett slutligt ställningstagande.

Vaggeryds kommun är en levande landsbygds kommun något vi gläds över. Kommunen har genom åren lyckats att behålla en oförändrad befolkning utanför tätorterna, något som idag är tämligen ovanligt för landsbygdskommuner. Landsbygdsskolorna spelar nog en roll i detta sammanhang, detta är dock inte belagt.

Nedläggning av landsbygdsskolor sker runt om i vårt avlånga land, då i huvudsak i kommuner med vikande landsbygdsbefolkning. För oss är det viktigt att ha ett så fullgott beslutsunderlag som möjligt, därför vill vi också få belyst de pedagogiska effekterna/vinsterna samt de ekonomiska konsekvenserna.

Vid det möte som landsbygdsupproret hade med vår grupp påpekades att utredningen bland annat i dessa stycken var ofullständig. En uppfattning som alltså delas av oss, detta innebär dock inte att vi påstått att vi på något sätt gjort gemensam sak. Roger Ödebrink, vice ordförande i bun (S) Kenth Williamsson, oppositionsråd (S)

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *