Nyheter

Så blir vårmarknaden i Skillingaryd

Nyheter En Natoövning har satt stopp för marknad på Slätten i Skillingaryd lördagen den 4 maj men nu blir torget med gator intill ny marknadsplats.

Det har diskuterats andra tänkbara marknadsplatser som Movalla och till och med travbanan, men att flytta utanför samhället kändes inte som realistiskt.

Skillingaryds första marknad hölls 1842 och det har nog varje år sedan dess varit minst en marknad om året. Länge har det varit både vår- och höstmarknad förutom förra året då höstmarknaden fick ställas in på grund av för få marknadsknallar. Orsaken till att minskat antal anmälningar hörde nog samman med den ökade prisbilden på det mesta i landet.

Jennie Svensson och Peter Bergström

När Skillingaryds Intresseförening hade möte i går berättade Peter Bergström från Skillingaryds IS ishockeysektion och Jennie Svensson från kommunen om hur det kommer att bli.

Planeringen är i stort sett klar men om allt kommer att fungera till 100 procent är inte säkert.
– Det känns lite som ett experiment och vi kommer nog att springa på lite barnsjukdomar. Men vi tror att det kommer att bli mycket bra, säger Peter Bergström.

I år är dock intresset klart större från försäljarna och nu får de vänja sig vid en ny plats. När man nu ”äntligen” flyttar in till centrum som många butiksägare efterfrågat i kanske 30 år, så pekar mycket på att man nu når en plats för många år framöver.

Torget blir centrum för aktiviteterna och sedan används även delar av Artillerigatan, Stationsgatan och Skolgatan.

– Det finns även andra tänkbara utökade platser i närheten till kommande marknader som Kurragatan och Storgatan, inflikar intresseföreningens ordförande Jörgen johansson.

På Slätten har logistiken varit enkel men det kan man inte säga att det blir i centrum. Ström måste hämtas från olika byggnader, man kan inte stänga av trafiken förrän fredag klockan 18.00 och det är inte hur lätt som helst att märka ut platser. Totalt handlar det om 350 löpmeter som behövs för marknadsknallarna.

Från arrangerande Skillingaryds IS tror man att det kommer att bli bra men man missar vissa inkomstkällor och då främst parkeringen och tygboden. Positivt är dock att man lättare kan ordna inkörningsskydd som är ett krav när världen blivit osäkrare och man vet inte var terrorister kan slå till.

– Vi ska köra ett marknadshalvapotten och det hoppas vi mycket på, säger Peter Bergström som samtidigt ger mycket tack till Jennie Svensson och Torbjörn Åkerbland på kommunen liksom till tekniska kontoret, handlarna i Skillingaryd med flera.

Fotnot 1: Militärövningen i Skillingaryd och vid Hagshults flygfält i maj heter ”Snabbt svar 24”. Det är en det av den Natoledda övningen ”Stadig försvarare” och till Skillingaryd kommer kring 1 000 amerikanska soldater plus ungefär 100 från Italien, Spanien och Ungern.

Fotnot 2: Kurragatan är den numera endast del av utrymmet från Stationsgatan norrut mellan konditoriet och Beklädnadsaffären med flera lokaler.

Den nya marknadsplatsen

Taggar

Dela


10 reaktioner på Så blir vårmarknaden i Skillingaryd

Jaha, då blir det: snabb respons 24 stadig försvarare. Annars är det en regel att inte översätta namn på personer, företag eller namngivna aktiviteter.
Redaktionen svarar: Tidningens regel är att när det är möjlighet ska vi översätta och värna vårt svenska språk.

Natoövningarna heter väl ”Swift Response 24” som ingår i ”Steadfast Defender 2024” och ingenting annat.

Redaktionen svarar: Vi finns i Sverige och då översätter vi till svenska.

Går det inte komma in i Systembolaget?
Redaktionen svarar: Det är öppet där liksom i andra butiker

Så roligt med marknad i centrum ! Stort Lycka till till SIS hockey för att det blir en härlig marknad 👍🏼✊🏼✊🏼.

Även igen så kommer det inte finnas parkering för de boende, för det bryr ju sig inte någon om att det är parkeringstillstånd på vissa platser.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *