Nyheter

Så gör du om du blir bränd av björnloka

Nyheter Björnloka och jätteloka, även kända som björnfloka och jättebjörnloka, är växter som innehåller ämnen som kan orsaka allvarlig hudirritation. Dessa växter finns i naturen och deras växtsaft innehåller furokumariner, som kan vara mycket irriterande, särskilt i kombination med solljus.

Symtom på hudirritation

Växtsaften i björnloka och jätteloka finns i alla delar av växten, vilket innebär att du kan få symtom bara genom att röra vid växten. Symtomen liknar en brännskada och inkluderar:

  • Kraftig hudirritation
  • Rodnad
  • Smärtsamma blåsor
  • Mörkfärgning av huden
  • Ärrbildning

Besvären kan vara kvar i flera veckor och det är viktigt att agera snabbt om du kommer i kontakt med växten.

Vad kan du göra själv?

Om du får växtsaft på huden, följ dessa steg:

  • Tvätta huden noggrant med tvål och vatten så fort som möjligt.
  • Applicera kylbalsam för att lindra besvären.

Det är också viktigt att skydda huden mot sol efter kontakt med växtsaften. Jättelokans saft kan, när den kombineras med solljus, orsaka brännskadeliknande symtom som kan uppstå först efter en eller två dagar. Därför bör du:

  • Skydda det utsatta hudområdet mot sol i minst en vecka om du har fått en hudirritation.
  • Skydda huden mot sol i minst två dagar även om du inte märker någon omedelbar reaktion.

När och var ska du söka vård?

De flesta som drabbas av hudirritation från björnloka eller jätteloka behöver inte söka vård då besvären ofta går över av sig själva. Men det finns tillfällen då du bör kontakta vården:

  • Om du har blivit bränd på ett stort hudområde.

Att vara medveten om dessa växters potentiella faror och veta hur man behandlar hudirritation kan hjälpa till att minimera obehag och komplikationer. Håll utkik efter dessa växter och vidta försiktighetsåtgärder för att skydda dig och dina nära och kära.

Källa: 1177.se

Arkivbild

Taggar

Dela


4 reaktioner på Så gör du om du blir bränd av björnloka

Nej, hundkex är en annan växt jättelokastam – ser nästan ut som rabarberstam

De tillhör samma växtfamilj men är olika arter. Hundkäx är vanliga och står längs vägrenen i hela landet. Björnlokan är kraftigare och större och bladen ser annorlunda ut.

För ungefär 40 år sedan gick jag till doktorn med min son. Sonen hade en jätteblåsa på benet. Det stod tre doktorer och ingen förstod vad det var. Då gick en sköterska förbi och det enda hon sa var att han har bränt sig på en loka. Det stämde.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *