Nyheter

Så kan Vaggeryds kommun rädda bina! 

Nyheter En tredjedel av våra vilda biarter på väg att försvinna. Det är dåliga nyheter för oss människor eftersom 30 procent av all mat vi äter pollineras av bin och andra insekter. Nu är det dags att sätta Vaggeryd på den svenska bi-kartan och anta en handlingsplan för binas överlevnad och för den biologiska mångfalden. Läs Naturskyddsföreningens insändare här

Foto: Mattias Bokinge

Bara i Sverige är en tredjedel av våra 270 vilda biarter på väg att försvinna. Att pollinerande insekter minskar och försvinner beror bland annat på brist på mat och boplatser samt användandet av kemiska bekämpningsmedel.

Kortklippta gräsmattor, igenvuxna betesmarker och mindre blommande landskap gör att födan minskar. Men det finns mycket kommunen kan göra för att hjälpa bin och andra insekter. Gräsytor, planteringar och vägkanter har stor potential att omvandlas till blommande bufféer för vilda pollinatörer. Åtgärder som skulle göra Vaggeryds kommun till en mer bivänlig kommun och visa att vi tar frågan om biologisk mångfald på allvar.

Att fasa ut kemiska bekämpningsmedel, gynna ekologiska lantbrukare och erbjuda ekologisk mat i kommunala verksamheter är andra viktiga insatser som kan göra stor skillnad.

Som en del i den nationella kampanjen Operation: Rädda bina uppmanar nu Naturskyddsföreningen Vaggeryds kommun att anta en handlingsplan för att gynna bin och andra pollinatörer. Planen bör se över möjligheten att skapa fler blommande marker, sätta stopp för användning av kemiska bekämpningsmedel och prioritera ekologisk mat vid kommunala upphandlingar. Många kommuner runt om i landet har redan sjösatt sina handlingsplaner, nu är det hög tid för Vaggeryds kommun att göra detsamma.

Låt oss tillsammans rädda bina – våra vilda trädgårdsmästare. Det här är ett viktigt arbete för framtiden och en prioriterad fråga för Naturskyddsföreningen.

Styrelsen, Naturskyddsföreningen i Vaggeryd

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *