Nyheter

Så många krigsflyktingar kan kommunen ta emot

Nyheter Migrationsverket har genom en hemställan till Länsstyrelsen begärt anskaffning och nyttjande av tillfälliga boendeplatser i länet. Vid en första inventering finns det cirka 1 700 möjliga platser bland länets kommuner. Detta skriver länsstyrelsen i Jönköping i ett pressmeddelande. Vaggeryd kan med kort varsel ta emot 50 flyktingar säger kommundirektör Annika Hedvall.

Ukrainska flaggan utanför Skillingehus och Talludden. Foto: Sara Mejving och arkivbild.

Det är Rysslands invasion av Ukraina som föranlett hemställan. Miljoner ukrainare tvingas lämna sina hem och trycker på flyktingmottagandet runt om i Europa är hårt. Så även i Sverige.
— Det är en utmaning för hela samhället att klara av mottagandet av människor som flyr undan kriget i Ukraina, säger Nina Lindgren, enhetschef på enheten för social hållbarhet på Länsstyrelsen i Jönköping i ett pressmeddelande.

Enligt UNHCR är flyktingströmmen från Ukraina den största sedan andra världskriget. I dagsläget räknar man med att cirka två miljoner flytt från det krigshärjade Ukraina.

Migrationsverket gick den 10 mars ut med en hemställan till Länsstyrelsen i Jönköpings län. Enligt en begäran till länsstyrelserna behövs omedelbart 3 000 nya platser, samt ytterligare 9 000 platser skyndsamt. Vid en första inventering så kom kommunerna i länet fram till att cirka 1 700 platser finns.
– Jag är mycket imponerad av hur snabbt kommunerna har agerat. Inrapporteringen från kommunerna visar att det finns en kapacitet att med kort varsel ta emot krigsflyktingar säger Nina Lindgren.

Annika Hedvall är kommundirektör i Vaggeryd.
– Vi fick en hemställan igår från migrationsverket och vi kommer inom några veckor kunna ta emot 50 flyktingar på Talludden, berättar hon.

Undet gårdagen gick kommunen ut sin hemsida med information om flyktingkrisen gällande Ukraina. Hedvall säger att gensvaret varit stort.
– Vi har ett otroligt stort engagemang och är tacksamma för alla som vill hjälpa till.

Taggar

Dela


4 reaktioner på Så många krigsflyktingar kan kommunen ta emot

Kanske kan den gamla byggnaden som var Fritidens förskola, fungera till flyktingars boende så länge kommunen inte öppnar Fritidens förskola igen.

Bra tänkt Agneta! Fritidens förskola finns med i vår planering, dock just nu som en tänkbar skollokal för de yngre barnen från Ukraina. Den är nu redo att tas i bruk.

Per-Erik Lorentzon
Skolchef

Riktigt bra beslut av vår kommun. En fråga till de styrande, finns det ingen möjlighet att använda Jupiter?
Mats Elmgren

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *