Nyheter

Så mycket tjänar kommundirektörerna

Nyheter Annika Hedvall är fyra på lönelistan bland länets kommundirektörer med en månadslön på 92 000 kronor.

Annika HEdvall. Arkivbild

Det visar en kartläggning som Dagens Samhälle gjort av landets alla kommuner.

För länet ser det ut så här:

  • Aneby Charlotte Johansson 82 000
  • Eksjö Tord du Rietz 86 500
  • Gislaved Erik Zaar, t f kommundirektör 79 200
  • Gnosjö Anna Engström 88 600
  • Habo Jan Sundman 98 000
  • Jönköping Johan Fritz 117 600
  • Mullsjö Lennie Johansson 77 870
  • Nässjö Karl-Gustav Bartoll 105 800
  • Sävsjö Jan Holmqvist 86 000
  • Tranås Rekrytering pågår –
  • Vaggeryd Annika Hedvall 92 000
  • Vetlanda Magnus Färjhage 89 000
  • Värnamo Ulf Svensson 93 000

Ett par kommuner i Kronobergs län

  • Alvesta Anders Friberg 99 819
  • Växjö Monica Skagne 108 000

Det skiljer 124 000 kronor i månaden mellan den kommundirektör som tjänar mest och den som tjänar minst. Det gäller för hela landet.
Löneskillnaderna bland kommundirektörerna ökar också. För tre år sedan var skillnaden mellan den högst och den lägst betalda kommunchefen 100 000 kronor i månaden. I dag är den 124 000.

Högst månadslön har Magdalena Bosson, kommundirektör i Stockholm – 189 000 kronor. Lägst ligger kommundirektörerna i Arjeplog, Sorsele, Ragunda, Bjurholm och Pajala med 65 000 i månaden.

Professor Rolf Solli, som i decennier har forskat om ledarskap i offentlig sektor, konstaterar att kommundirektörernas löner under 2000-talet har ökat i snabbare takt än för övrig arbetsmarknad.

– Det beror bland annat på att rekryteringen nu även sker från näringslivet och näringslivsliknande organisationer. Detta pressar upp lönerna.
Samtidigt påtalar han att kommuncheferna har ett väldigt stort ansvar.
– Jämför man med vilket större privat bolag som helst är lönerna inte särskilt höga.

Snittlönerna för kvinnor respektive män är i stort sett jämställda. 92 211 är medellönen för de kvinnliga kommundirektörerna. För männen är siffran 92 368 kronor i månaden.

Taggar

Dela


27 reaktioner på Så mycket tjänar kommundirektörerna

Underliga tjänster eller storstads komplex i skuggan av Jönköping och Värnamo.

Snart har vi också en stadsarkitekt läste jag eftersom kostnaden för nuvarande konsulten var 300000kr/år.

Stigs förslag är mycket bra! Anställningsstopp och inventera tjänster och arbetsbeskrivningar för jag misstänker att vi har personer med luft i sina tjänster där vi kan göra besparingar alternativt lägga på personerna mer att göra.

För fotfolket tjänar då inte 90 baner i månaden.

Upp med korten på bordet. Kostnader och antal anställningar. Glöm för all del inte alla konsulter och tjänster som köps in. Där döljer man lätt saker som man inte får igenom politiskt.

Kommun politiker vill inte lägga korten på bordet de vill hellre jaga de som ligger i toppen med sina löner alla onödiga utgifter vill man sopa under mattan istället.

Stig Svensson har ett bra förslag.
Genomlys organisationen och försök räkna ut om besparingar kan göras på flera tjänster.

När ett företag går dåligt varslar man.
Varför inte göra samma på en kommun?
Eller är det en totalt skyddad arbetsplats.

Hur många anställda tjänsteman finns det i kommunen? Jämfört med för 5-10 år sedan. Eller jämfört med andra liknande kommuner?

Går det att få fram?

Här har Skillingaryd Nu en chans till grävande journalistik. 🙂

Koppla en skev lönebild till det antal ”pappersvändare” som sitter i den kommunala administrationen så blir det ännu värre.
Kanske vore dags för en genomlysning av organisationen. Den har ”svullnat” med många märkliga anställningar under senare år.

Stig Svensson (SD)

Helt riktig bedömning Stig Svensson. Det är nog läge för anställningsstopp på kommunkontoret annars är det nog dags att bygga parkeringshus också.

Magiskt hur man kan trolla till sig sådana fantasilöner i SKATTEBETALARNA tjänst. Kom ihåg när lönen kommer varje månad att du lägger ett bidrag varje månad till deras välstånd.

Inte avundsjuk utan helt enkelt så evigt trött på en demokrati som spårat ur och vi alla sponsrar och accepterar denna utveckling i hela samhället. Allt från giriga politiker till tjänstemän/kvinnor/hen som ser möjligheter att öka sitt välmående med din och min hjälp.

Inte undra på att ingenting får kosta och samhällets resurser är små. Nattpatrullen är lätt räddad.

Bra skrivet Johan. Vad är det för ansvar hon har betalt för? Går det snett så kan hon ju ta ut sin fallskärm och gå hem och vila sig.

Skillnad på privata företag där kan dom betala om företaget går bra! Men vad man läst så var pengarna slut i Vaggeryd. Konstigt vad har hon för uppgift bor hon i kommunen frågas måste vara någon alla har kännedom i kommunen känns det som slut.

A, jag menar att hon är chef över cheferna. Hon är som högsta tjänsteman ytterst ansvarig för alla tjänstemän i kommunen.
Problemet är inte lönen tycker jag, problemet är att vi i Sverige inte har ett rättsligt tjänstemannaansvar. Innan det återinförs, blir det aldrig samma ordning i det offentliga som i det privata näringslivet, dvs att du ställs till ansvar när du gör fel eller brister i uppföljning. Det är väl snarare detta som gjort att vi nu infört stopp för investeringar. Dålig uppföljning, dålig koll, inte av Kommundirektören själv, men av underchefer.

Orimligt hög. Med tanke på skattemedel som bränns som på hög, är det inte konstigt att det just blir mycket pengar som bränns när man inte lever som normalt folk. Lätt att fatta beslut på andras bekostnad man inte själv blir drabbad av!

Man ska ha respekt för pengar, men också för ansvar. För en vd på ett företag med fler än 200 anställda i privata näringslivet är en kvarts miljon ingen ovanlig månadslön. Vaggeryds kommun har över 1000 anställda – ganska stort ansvar att ta. Men inget hindrar ju er med åsikter att söka de högsta positionerna i företag och offentlig sektor, eller hur?

Nu är hon som kommundirektör inte chef eller ansvarig över alla anställda i vaggeryds kommun. Det är inte hennes uppdrag. Alla anställda har egna chefer och olika förvaltningar de tillhör och kommundirektören är inte chefernas, chef.

Ett företag och en kommun är väl två olika saker, i kommunen är det våra skattepengar det är frågan om och frågan är ju hur bra koll dom har, det är ju inte mindre än 1 månad sedan de tog en ny budget för nästa år och att det håller på att bli sämre har det sags i ett år så det är väl igen överraskning.

Stina jag tror att du dels ska läsa på om kommundirektörens uppdrag, hon är inte chef över alla kommunanställda. Sedan tänka på skillnaden mellan ett företags vinst kontra skattepengar. Sedan får du skaffa insikt i att det är tusentals anställda som gör viktiga jobb i kommunen som förtjänar högre lön men där det dras in samtidigt som indragningarna drabbar särskilt de äldre skattebetalarna väldigt hårt. Det är inte så att alla här är bittra och vill ha skyhöga löner men det betyder inte att vi vill att våra skattepengar ska gå till fantasilöner i bekostnad av våra barn och gamla.

92.000 kronor låter orimligt. Hur mycket har Gert Jonsson och Kenth Williamsson som är förtroendevalda

Där kom det Linus nu blir övriga kommunpolitiker underbetalda plötsligt. Hur mycket skall de tjäna kan man fråga sig, Du glömmer ju de övriga kommunmedborgarna som ska leva på minimilöner. När kommunen behöver pengar, ja då höjer man direkt 50 öre på skatten och höjer de fasta kommunala avgifter. Ingen frågar sig hur går det för pensionärer som får mellan 6.000–10.000 i månaden.

Konstigt att dom lägger förslag om investeringsstopp när sådant kommer fram. Det måste vara dålig planering.

Oj,då har hon BARA 1 104.000 mer om året än mig. Men jag är bara en pensionär som har jobbat i 50 år.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *