Nyheter

Så skyddar du dig mot fästingbett i sommar

Nyheter Sommaren är här och med den kommer även fästingarna. Dessa små spindeldjur finns främst i skogar och högt gräs, och de kan sprida sjukdomar som borrelia och TBE när de biter sig fast för att suga blod. Men oroa dig inte, här är några tips för att undvika problem med fästingbett.

Vanliga symtom och när du ska söka vård

Ett fästingbett ger oftast inga allvarliga besvär, men det kan klia och bli lite rött kring bettstället. Detta går oftast över av sig själv inom några dagar. Dock är det viktigt att vara uppmärksam på vissa symtom som kan uppstå senare. Om du får en rodnad en till fyra veckor efter ett bett, eller om du upplever feber, huvudvärk, trötthet, eller muskel- och ledvärk, bör du kontakta en vårdcentral.

Så tar du bort en fästing

För att minimera risken att drabbas av sjukdomar är det viktigt att ta bort fästingen så snart som möjligt. Använd en pincett eller en speciell fästingborttagare. Ta tag så nära huden som möjligt och dra långsamt rakt ut. Tvätta sedan bettstället med tvål och vatten eller desinfektionsmedel.

Skydda dig mot fästingar

Du kan minska risken att bli biten genom att bära mörka, täckande kläder när du är ute i naturen. Kontrollera din kropp efter att du har varit ute, särskilt hårbotten och bakom öronen, där fästingar ofta fastnar. Detta gäller även för barn och husdjur.

Vad är en fästing?

Fästingar är aktiva från tidig vår till sen höst och går igenom tre stadier: larv, nymf och vuxen. De behöver suga blod i varje stadium för att utvecklas. I Sverige kan fästingar sprida sjukdomar som borrelia och TBE. Borrelia kan behandlas med antibiotika, medan TBE förebyggs genom vaccination.

Sök vård vid behov

Du kan söka vård på vilken vårdcentral som helst i landet, och vid behov kan du få hjälp av en tolk. Det är viktigt att du förstår den information du får från vårdpersonalen för att kunna vara delaktig i din vård. Barn har också rätt att vara delaktiga i sin vård, beroende på ålder och mognad.

Kom ihåg att fästingbett sällan leder till allvarliga problem om du är uppmärksam och tar bort fästingarna snabbt. Njut av sommaren och naturen, men var försiktig och följ dessa råd för att hålla dig och din familj säkra.

Källa: 1177.se

Pressbild

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *