Debatt

Så tycker MP om norra Östra strand

Så tycker MP om norra Östra strand

Debatt Miljöpartiet har tagit inledande synpunkter om hur man anser att norra Östra strand i Vaggeryd ska utformas som bostadsområde.

Synpunkterna lämnades till kommunen igår.

– För Miljöpartiet är det av yttersta vikt att området inte inkräktar på vattenskyddsområdet, men även att strandskyddet bevaras och minst 100 meter strandremsa lämnas orörd, Hultsbo (MP) i yttrandet.

Området ska ha blandat boende med olika typer av boendeformer – hyresrätter, borätter och egna hem/villor.

– Vi vill se en tydlig hållbarhetsprofil på hela området. Till exempel bevuxna tak, solpaneler och en färgsättning som smälter in i omgivande natur. Energisnåla byggnader, gärna passivhus eller plusenergihus. Området ska ge inspiration för Vaggerydsborna att bygga och bo på ett hållbart sätt. I begreppet hållbarhet inkluderas även den sociala miljön, till exempel att man från början har planerat för bilpool och möjlighet att dela på saker som kan används av flera än en familj eller hyresgäst.

Miljöpartiet vill att man ska spara befintliga träd och naturliga nivåskillnader så långt det går. Kanske till och med specificera i planen att det ska vara naturtomter där hela eller en del av tomten lämnas orörd. Det stämmer väl med hållbarhetsprofilen att tomten (eller en del av den) inte behöver klippas, gödslas eller skötas med maskiner.

– Vi vill även att en grusad, handikappvänlig och barnvagnsvänlig strandpromenad anläggs från badplatsen och ända upp till den lilla vägen norr om sjön.

– Idén att anordna en arkitekttävling tycker vi är bra och vi tror att det ytterligare kan förstärka områdets miljöprofil. Rätt genomfört kan detta projekt bli ”medialt intressant” och ge positiv publicitet, noterar Miljöpartiet.

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *