Nyheter

Säger nej till regeringens vindkraftstvång

Nyheter Thomas Axelsson (KD( från Vaggeryd och en partikamrat debatterar.

Det kommunala självstyret går före regeringens vindkraftstvång

Regeringen har tillsatt en snabbutredning som ska se över möjligheten att ta bort kommuners vetorätt att säga nej till vindkraftsetablering. Vi kristdemokrater tycker det är en mycket dålig idé och det är oroväckande att regeringen ser så nonchalant på principen om det kommunala självstyret.

Vindkraftsbranschen har länge velat ta bort det kommunala vetot och regeringen går nu alltså dess ärenden i och med att snabbutredningen har tillsatts. Vindkraftens intressen står inte över allt annat och kommunernas roll kan inte reduceras till att bli en remissinstans bland flera.

Förändringar i den fysiska miljön påverkar en kommuns invånare. Kommunen har således både rättigheter och skyldigheter när det gäller att pröva lämpligheten för i princip all bebyggelse. Det gäller allt från fritidsgårdar till stora infrastrukturprojekt. Men denna princip omkullkastas nu fullständigt när det gäller storskalig vindkraftsutbyggnad. Det är olyckligt.

Det råder inga tvivel om att vindkraften fyller en viktig funktion. Det är tack vare kombinationen av kärnkraft, vattenkraft, biokraft och vindkraft som Sverige är ett land inom EU med lägst klimatutsläpp inom sin elproduktion.

Därför är en utveckling av vindkraften bra, men även kärnkraften behöver fylla en roll för att möta framtidens stora behov av stabil el. På längre sikt pekar prognoserna på ett ökat behov av el på upp mot 60 procent på 25 år. Då behövs en elförsörjning som inte vindkraften kan tillhandahålla på egen hand. Dessutom blåser det inte alltid i Sverige utan då behövs andra energislag som kan leverera el under årets och dygnets alla timmar.

Vi kristdemokrater är positiva till vindkraft men det måste ske på lokalbefolkningens villkor. Vi ser mycket allvarligt på att regeringen nu vill begränsa det kommunala självstyret och tvinga på sin miljöpolitik. Kristdemokraterna står upp för medborgarnas intressen. Vi säger nej till regeringens vindkraftstvång.

Camilla Brodin (KD), närings- och energipolitisk talesperson
Thomas Axelsson (KD), ordförande i Vaggeryds partiavdelning och ledamot i kommunstyrelsen

Taggar

Dela


6 reaktioner på Säger nej till regeringens vindkraftstvång

Jättebra att ni säger nej till att ta bort det kommunala vetot mot vindkraft. Men tyvärr spelar det ju ingen roll om kommunen har veto i frågan eller ej. Det röstas gladeligen igenom vindkraftsbygge i kommunen, detta trots att många av våra folkvalda inte ens orkat sätta sig in i ämnet. Trots att projektet i Boarp uppvisat brister både vad det gäller avstånd, buller och skuggtid så har varken kommun, länsstyrelse eller mark och miljö haft några pekpinnar mot Eolus. Vi berörda grannar betalade själva för en skugg- och ljudberäkning som uppvisar allvarliga brister i den miljökonsekvensbeskrivning som Eolus gjort. Ändå är det ingen som ifrågasätter dem, utan de får stå oemotsagda! Varför?
Försök inte tuta i oss att kommunen bryr sig om sina invånare! Det får ni i sådan fall bevisa en gång för alla!

Närsynta SD kan man inte rösta på. Då blir det så kallad kosvanspolitik som styr missnöjespartier. ”Själviskhetens Diktatur” är ett sådant.

Eh…. Läs en gång till, gärna till slutet. KD ser vindkraft som en av flera energikällor. Det viktiga i nuläget är att regeringen (läs MP) genom lagstiftning inte tvingar kommuner att ge plats för storskalig vindkraftsutbyggnad, där kommunernas vetorätt tas bort och stora parker med jättehöga snurror kan placeras lite var som helst. /Carl

Vad ska läsas en gång till? KD är för vindkraft. Kommunerna kör över sin egen vindkraftsplan så fina ord och löften från politiker hjälper inte.
Åk till en vindkraftpark och titta. Återkom sedan men det positiva med att vara positiv till vindkraft.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *