Nyheter

Sänk investeringstakten!

Nyheter Det tyckte Ulf Abrahamsson (C) när delårsbokslutet godkändes under gårdagens fullmäktige och det blev lång debatt av våra politiker efter ekonomichefens redovisning.

Från vänster Tuula Ingner (S), Kenneth Åberg (S), Roger Ödebrink (S) och Elizabeth Orellana Bravo (V)

– Att presentera en så stark delårsrapport är alltid roligt, men vi har utmaningar också framöver. Många pilar pekar åt rätt håll. Det som är intresserat är den kraftiga befolkningsökningen, säger Gert Jonsson (M) som berättar att skjutfältsfrågan har stått still under mandatperioden, men lovar att försök ska göras i kommande att försöka ”knyta upp knuten”.

– En budget i balans. Samtidigt måste nämnderna spara, även att pengar finns, det kan göra mig fundersam. Investeringarna är högre nästkommande år. Vi vet inte heller hur statsbidragen kommer att se ut. Jörgen Hansson visade en väldigt intressant bild och ni såg att det var en riktigt topp av bidrag, men det var samtidigt så flyktingströmmen var som stark och det var då särskilda stöd kom till vår kommun, säger Kenth Williamsson (S). 

– Vi har kommit en bit på vägen. När det gäller skolresultaten kan det behövas en kommentar. Man ska inte nöja oss med att vi är bra just nu. Resultaten i skolan dippade rätt så rejält i julas och vi gjorde en del extrainsatser under loven, kommenterar Jenny Larsen (KD).

Tuula Ingner (S) fanns också i talarstolen och menade att man skulle vara var tydlig med att det är en stor utmaning att ta tag i, vi behöver bra personal och bra vård i kommunen. Vi behöver inte bara bra boende utan även bra arbetsklimat. Hon avslutar med att det behöver satsas ännu mera.

Ewa Magnusson är näst till talarstolen;

– Vi har 6,2 miljoner i fonden där vår nämnd kan begära pengar. Det har varit ett extraordinärt år för de som har hand om djur och extremt höga foderkostnader. Nu var det viktigt att föreningen i Bratteborg skulle överleva och det är en stor del av våra ungdomar som är aktiv på ridklubben. Vi tycker också att det är ska vara smidigt att ansöka om bidrag och vi köper även in en föreningsplattform. Vi begärde pengar att hjälpa idrottsplatserna. Ni vet att det pågår en utredning och de måste få en chans att någongång få börja på noll och inte på minus, berättar Ewa Magnusson (L).

Ulf Abrahamsson (C) kunde inte hålla sig ifrån talarstolen…

– Jag yrkar bifall till kommunstyrelsens förslag. Det du sa Kenth överensstämmer vad vi diskuterat. Vi har ett av de sista budgetträffarna imorgon. Ska vi hålla på i det här tempot så behöver vi ett effektiviseringskrav. Lär vi oss inte vara effektivare blir det de här fullmäktigediskussion. Idag är det ett bra delårsbokslut, det är inte krokodiltårar, utan det är riktiga tårar. Vi måste sänka farten lite. Det finns ingen plats för kvalitetsökning under nästa år. Vad är det vi behöver. Vi pratar alldeles för lite innehåll utan bara investeringar, säger Ulf Abrahamsson (C).

– Viktigt att vi har mjuka och hårda mål. Vi ska vara effektiva och så måste det alltid fungera. Hoppas att det i fortsättningen även kommer att göra det, säger Thomas Axelsson (KD).

– Med tanke på att vi har socionomer här i publiken ikväll så ska vi pratat om svarta fåret – socialnämnden. Efter semester visades mycket negativa resultat och redan idag har vi gjort det bättre än vad Jörgen nu har visat. Ska vi verkligen spara pengar? Ja då får vi titta på hur man tar hand om försörjningsstödet. Vad gör vi? Jo vi skickar iväg försörjningstödet till Arbetsmarknadsenheten. Vi skulle kunna spara pengar på det här, säger Pelle Philip (C).

– Jag yrkar bifall till kommunstyrelsens förslag. För det första ska vi prata ekonomi. Det görs stora insatser för att klara både plus och minus. Tyvärr är det att vi avvecklingar att vänta. Vi har några poster som blir svåra att hantera än vad vi tänkte tidigare, vi har drygt 15 personer placerade i barn- och familjehem. LSS kostnaderna drar iväg och statistik visar att beviljade timmar har fördubblats. Tidigare hade vi 20 000 timmar och nu är vi uppe i 45 000 timmar och vi gör nu ett förväntat underskott. Vi har väntat på förnyad information om LSS pengar, men vi tror inte att de nya riktlinjerna kommer under 2019. Prognosen blir ett minus på 200 000 när året är slut, men den prognosen är svag, då det kan komma och ändrar sig fort, säger Anki Löfstedt (M).

– Jag lämnar en liten kort kommentar bara, förutom att jag yrkar bifall till förslaget, i båda våra stora nämnder har vi fått mer statsbidrag än tidigare och det kanske inte är så bra ställt iallafall om vi tar bort det överskottet mot budgeten och då går det inte ihop sig, säger Jan-Olof Svedberg (SD).

– Det är oftast riktade insatser i skolans värld som bidragen går till, Jenny Larsen (KD).

Bifall till kommunstyrelsens förslag avslutade debatten och delårsbokslutet godkändes. 

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *