Nyheter

Sänkta hyror för kommuninvånare

Nyheter "För oss Socialdemokrater är bostäder en rättighet och bostadspolitiken en del av välfärden" Här finns Kenth Williamsson (S) insändare.

Kenth Williamsson (S)

Därför är det viktigt för oss att inte lämna över ansvaret för bostadspolitiken på marknaden. Därför har vi infört en byggbonus så att fler kommuner tar ansvar och planerar för fler bostäder och vi har sagt nej till marknadshyror som de borgerliga och SD vill införa och i stället beslutat om stimulansmedel som investeringsstöd för billigare lägenheter.

Investeringsstöd för bostäder kan man få om man bygger lägenheter under en viss hyresnivå och sedan införandet har det byggts ca 14.600 lägenheter där hyresgästerna fått lägre hyror än vad som annars varit möjligt. Detta har även varit helt nödvändigt för att öka byggandet och på sikt få en bättre balans på bostadsmarknaden.

När det gäller vårt stöd för hyresbostäder så har den Socialdemokratiska ledda regeringen beslutat att utöka stödet för byggnation vilket innebär att regeringen anslår 3.2 miljarder/år 2018-2020 för detta. För Vaggeryds kommun ligger stödet på 5.800 kr/m2 boarea.

Detta innebär att hyrorna i Gästgivaren i Skillingaryd (32lgh) kommer att bli 900 kr/månaden billigare  för en lägenhet på 72 m2. För lägenheter på kvarteret Tor (79 lgh) på 79 m2 så sjunker priset med närmare 1.500 kr/månaden.

Totalt sätt har stödet preliminärt landat på 33 mkr till VSBO som länsstyrelsen har räknat fram. Detta stöd är oerhört värdefullt för att sänka hyresnivån för de boende och för att ge förutsättningar för kommande byggnation av lägenheter.

Genom stöd för sänkta hyror skapar vi förutsättningar för att bostäder ska bli en del av välfärden och för att byggandet av bostäder med rimligare hyror ökar.

Kenth Williamsson (S)
Oppositionsråd
Vaggeryds kommun

Taggar

Dela


22 reaktioner på Sänkta hyror för kommuninvånare

Jo, Kent, det skulle det göra om inte statsmakten gick in och förstörde den. I vissa delar är hyresmarknaden missgynnad, i andra, tex eget risktagande är den extremt gynnad.
Det är en sak att lösa boende så att alla har en bostad. -En annan att göra hela marknaden bidragsberoende.
Där skiljer sig socialister, mot oss andra i tanken. När det gäller marknadshyror undrar jag om det är rimligt att hyreslägenheten ska kosta lika i Skillingaryd och centrala Stockholm?

För oss är bostäder inte ”vilken marknad som helst” utan alla ska ha rätt till en bostad. Bostadsmarknaden för hyresrätter kräver en aktiv bostadspolitik annars kan inte behovet tillgodoses. Hyresrätter är dessutom missgynnat i jämförelse med äganderätt och att ta bort investeringsstödet och införa ”friare hyressättning” som alliansen och SD vill skulle få drastiska konsekvenser för hyresgästerna.

Kenth. Måste du svara som en politiker hela tiden?
Är det inte inom S tillåtet att prata direkt från sin egen känsla?
Är allt toppstyrt?
Du bor i en by och behöver nog inte säga samma saker som de gör i Rosenbad.

Nej. Du gissar fel.
Jag bor i radhus med egen ägo.
Uppvuxen i hyreshus.
Jag bor för en kostnad mindre än hälften av att bo i nybyggt hyrande.

Ränteavdragen kommer att avvecklas efter valet.
Just nu vågor inte S och M säga detta, även om det ingår i deras plan. Risken att förlora röster är för stor.
Makten är viktigast.

Detta indragna bidrag ska inte användas för att sänka skatt på kapitalinkomster.
Bättre använda dessa pengar till att sänka hyror.
Återinför gärna fastighetsskatt.

Blir det då för dyrt bo i villa får man flytta till lägenhet.

Dvs, bostadskraschen… När/om den kommer blir bostadsägaren den klart största förloraren. Precis som vederbörande varit den stora vinnaren hittills.
Att få sänkta hyror långsiktigt är en process där det totala skattetrycket i samhället minskar, inte ökar med ökade utgifter för staten.

Hyresgäster har inga bostadslån, därför kan de inte göra ränteavdrag. Har de andra lån, kan de göra avdrag som alla andra. En sänkning av ränteavdraget bör följas med sänkt skatt på kapitalinkomster, inte vad som nu föreslås av S.
Nu kan man knappast ändra reglerna snabbt, då de flesta har tagit med nuvarande regler i sin boendekalkyl. Det skulle antagligen bli en självuppfyllande profetia om man ryckte ränteavdraget i ett stycke.

Hyresgäster har inte möjlighet till ränteavdrag för boende.
Dessa bidrag bidrar dessutom till en galen prisutveckling på bostadsmarknaden.
Självklart borde ränteavdrag avvecklas fortast möjligt.

Inte heller kan hyresgäster göra rotavdrag.
Detta bidrag kan också ifrågasättas.

När bostadsmarknaden så småningom kraschar, så får hyresgäster vara med att betala totala skulden.

Självklart ska man göra allt vad som krävs för att kunna sänka hyreskostnaderna.
Jag har inget emot att bidra till detta.

Jag vet inte om jag spytt galla över någonting, bara gjort folk uppmärksamma på att allt ska betalas.
Några korrektioner till det du skriver: S subvetionerar inga bostäder, det gör vi skattebetalare. (Precis som med alla andra löften som delas ut nu, dvs S leker Jultomte med våra pengar)
Vi har ingen gratis sjukvård, tvärtom är den väldigt dyr, precis som skolan. Den betalas av oss alla, vilket vi är överens om att det är bra. Men, den med hög inkomst betalar betydligt mer än den med låg inkomst. Där är väl det vi inte är riktigt överens om, hur stor del ska var och en betala.
När det kommer till bostadspolitiken, kan man fundera på vad det gör med investeringsviljan hos företag, när det kommunala bolaget äger 90-95% av alla hyreslägenheter i kommunen. Där har du en stor anledning till att vi har brist, tror jag.

Nu visar skattehatarna med Mats O upp vad man står för och spyr ut sin galla över skatter, bidrag och subventioner. Mats skriver ” att alla villa- och lägenhetsägare nu ska betala för de som inte vill investera i boende”. För ett stort antal i Sverige, som idag söker ett boende är det inte en fråga om att vilja, utan att ha råd. Alla är ju inte höginkomsttagare som Mats. Då är det väl utmärkt att S subventionerar byggandet av nya bostäder.
Sverige behöver fler hyresrätter i kommunal regi, skyddade från allt vad marknadsmässiga hyror heter. I Jönköping kräver nu privata bostadsbolag att den bostadssökande har en disponibel lön på tre gånger bostadens hyra. Detta slår stenhårt mot alla ensamstående och många pensionärer som kämpar för att få ekonomin att gå ihop. Snacka om att skapa ett vi och dom samhälle. Men detta är ju alliansen med moderaterna i spetsen, i ett nötskal.
När det är dags att utnyttja sjukvården är det ingen som klagar på att den fortfarande är så gott som gratis eller det faktum att alla rätt till kostnadsfri skolgång. Då duger det med en skattefinansieras verksamhet. Fy vilket hyckleri….

Ja Kent, med bidrag och subventioner kan man förstöra vilken marknad som helst.
Faktum kvarstår då att alla villa- och lägenhetsägare nu ska betala för att de som inte vill investera i boende, sa kunna flytta in i nya lägenheter till ett billigt pris. Är det så ni socialister ser på rättvisa?

Vi kan konstatera att vi har lyckats med att sänka hyrorna för våra invånare och vi har lyckats höja byggtakten kraftigt i landet till skillnad från den förra borgerliga regeringen. Detta är viktigt för att vi på sikt ska kunna uppnå en balans på bostadsmarknaden. Den förra regeringen gjorde det dyrare att bo i hyresrätt jämfört med eget boende vilket ledde till att byggandet av hyresrätter sjunk och därmed ökade obalansen på marknaden. Bland annat tog man bort investeringsbidraget för byggande av hyresrätter samtidigt som hyresrätterna inte fick del av rotavdrag eller borttagandet av fastighetsskatten som ägare av fastigheter fick. Nu vill dessutom allianspartierna gå vidare och införa en ”friare hyressättning” som Ramböll har utrett vilket skulle leda till flera tusen kronor i månaden i ökade hyror i snitt enligt hyresgästföreningen.
Tack vare en kraftfull politik ser vi nu ett ökat byggande och fler lägenheter med lägre hyror vilket står i stark kontrast till allianspartierna och SD:s förslag på bostadsområdet.

Det är överhuvudtaget omöjligt att få lägenhet på orten. Har i ca 1 år sökt varenda 2a/3a i rimlig storlek och hyra. Som ensamstående med litet barn är det inte aktuellt med hyra på 10 000 i Vaggeryds kommun. Nybygge är inte för oss. Hos privata värden med äldre fastigheter är jag inte aktuell då min fasta anställning och dubbla examina inom bristyrken inte räcker som säkerhet (naturligtvis skuld/betalningsanmärkningsfri). Känner mig djupt besviken på bostadsläget i kommunen.

Så bra att något görs för att få ner de dyraste hyrorna.

Sebastian L, vem säger att det är de med lägre inkomster som kommer bo i lägenheterna? Jag tror det blir höginkomstagare, hyrorna blir fortsatt så höga att ingen annan kan hyra dem.
Om man däremot ser till att hela systemet fungerar, så blir det nog bra för alla. Det innebär så liten inblandning från kommun, region och stat som möjligt, från början till slut.

Lite för snabb med pennan. Här kommer en uppdaterad kommentar.

Att hyrorna skall vara lägre är vi helt överens om. Men att det skall ske med våra skattepengar är helt fel metod. Socialdemokraten håller på just nu på att med att dela ut pengar till höger och vänster med våra skattebetalares pengar.
SABO som är bransch- och intresseorganisation för över 300 allmännyttiga kommunala bostadsföretag och faktiskt även hyresgästföreningen fastslår att bo i hyresrätt är tusentals kronor dyrare per månad än att äga sitt boende.
Det finns konkreta förslag att utjämna denna obalans. Bland annat vill organisationerna införa ett särskilt rotavdrag för hyresrätter, göra det möjligt för fastighetsföretag att sätta undan pengar i skattefria fonder avsedda för hyreshusets underhåll samt avskaffa fastighetsskatten för bostadslägenheter. Därtill föreslår man en låg, sexprocentig moms på bostadshyran, vilket gör det möjligt för fastighetsägaren att göra avdrag på kostnader i verksamheten.
Då krävs det andra politiska krafter som kan genomföra dessa förändringar som kan innebära upp till 3000 kr lägre hyra för en normallägenhet.

Thomas Axelsson

Att hyrorna skall vara lägre är vi helt överens om. Men att det skall ske med våra skattepengar är helt med våra skattebetalares pengar.
SABO som är bransch- och intresseorganisation för över 300 allmännyttiga kommunala bostadsföretag och faktiskt även hyresgästföreningen fastslår att bo i hyresrätt är tusentals kronor dyrare per månad än att äga sitt boende.
Det finns konkreta förslag att utjämna denna obalans. Bland annat vill organisationerna införa ett särskilt rotavdrag för hyresrätter, göra det möjligt för fastighetsföretag att sätta undan pengar i skattefria fonder avsedda för hyreshusets underhåll samt avskaffa fastighetsskatten för bostadslägenheter. Därtill föreslår man en låg, fel metod. Socialdemokraten håller på just nu på att med att dela ut pengar till höger och vänster sexprocentig moms på bostadshyran, vilket gör det möjligt för fastighetsägaren att göra avdrag på kostnader i verksamheten.
Då krävs det andra politiska krafter som kan genomföra dessa förändringar som kan innebära upp till 3000 kr lägre hyra för en normallägenhet.

Thomas Axelsson

Tycker det är jättebra att vi kan sänka hyreskostnaderna rejält för de boende då hyran tar en stor del av löneinkomsterna och många inte kan efterfråga nya lägenheter. Att införa marknadshyror som ni föreslår får ju däremot motsatt effekt vilket hyresgästföreningen räknat fram. Att få ner hyreskostnaderna är viktigt så att vanliga inkomsttagare ska kunna efterfråga bra bostäder.

Ja, vilket trolleri! Men, vem betalar statens utgifter? Ingen annan än invånarna, du och jag. Med andra ord alla andra som inte kommer bo i dessa lägenheter.
Vi har ett jätteproblem med dyra byggkostnader, de kommer till stor del från S politik med höga skatter, stor offentlig sektor och ineffektiv administration. Jag har aldrig hört ett sådant kavalleri av löften som nu från S. Glöm inte att det är du som ska betala!

Det kallas solidaritet. Jag betalar gärna mer skatt så att de som tjänar mindre kan få det lite bättre.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *