Nyheter

Särskilda boende nu fullt vaccinerade

Nyheter Veckans regionala lägesbild visar att antalet bekräftat smittade är den högsta siffran i år. Antal genomförda tester är den högsta under hela pandemin i vårt län. Kommunen lämnar en lägesbild för veckan

Arkivbild

Enligt folkhälsomyndighetens data för vecka 10 2021 har Vaggeryds kommun 78 st (vecka 9; 45 st) sjukdomsfall, vilket är 55 st (vecka 9; 32 st) sjukdomsfall per 10.000 invånare. Smittspridningen i samhället påverkar i hög grad hur vi klarar att bemanna skola, vård och omsorg, och hur vi lyckas undvika att få in smitta i våra verksamheter.

Smittspridningen av covid-19 är hög och fortsätter att öka. Vi måste fortsätta att hjälpas åt med att hålla i, hålla ut och följa restriktioner.

Socialförvaltningen
Socialförvaltningen har i dagsläget ingen bekräftad smitta i sina verksamheter. Den ökade samhällsspridningen gör att vi har en fortsatt påverkan i personalfrånvaro.

Gällande vaccinationsarbetet så administreras samtliga doser som socialförvaltningen erhåller. Totalt har cirka 560 doser givits i socialförvaltningen. Särskilt boende är fullvaccinerade, vilket innebär att de fått två doser. Inom LSS (gruppbostäder) är merparten fullvaccinerade, likaså inom hemsjukvård. Planeringsmässigt kommer hemsjukvård samt LSS (gruppbostäder) att vara fullvaccinerade under vecka 12.

I likhet med föregående rapportering (5 mars) gör socialförvaltningen i dagsläget inga förändringar gällande arbetssätt eller besöksrutiner på särskilt boende. Enligt Folkhälsomyndigheten kan åtgärderna ändras tidigast när smittspridningen i samhället minskar.

Kultur och fritid
Verksamheter inom kultur- och fritidssektorn har varit och är starkt påverkade av den pågående pandemin och gällande restriktioner. Långa perioder av utebliven tillgång till arenor för fritid och kultur får negativa konsekvenser för folkhälsan.

Regeringen har för en tid sedan aviserat att kommunala sportanläggningar inte längre behöver vara stängda. Mot bakgrund av den informationen finns nu fortsatt möjlighet att efter genomförd riskbedömning och i enlighet med rådande restriktioner bedriva verksamhet.

Nuläget är också sådant att vi har den största smittspridningen sedan pandemins start.

  • Allmänhetens bad håller fortsatt stängt tills vidare.
  • Öppna ungdomsverksamheten stänger fritidsgården i Skillingaryd fram till påsk.

Barn- och utbildningsförvaltningen
Utifrån ett utbrott i en klass i årskurs 9 på Fågelforsskolan 7–9 har förvaltningen, i samråd med rektor och smittskyddsläkare, beslutat att undervisning ska bedrivas på distans för elever på Fågelforsskolans årskurs 9 från och med torsdag 18 mars till fredag 26 mars. Samtliga elever i årskurs 9, förutom grundsärskolan omfattas av beslutet. Beslutet är fattat utifrån att hindra smittspridning på skolan. Undervisningen återgår till det normala från och med måndag 29 mars.

Gymnasiet fortsätter att varva distans- med närundervisning enligt ett rullande schema. Varje årskurs har distansundervisning var tredje vecka och är sedan på plats i skolan två veckor. Om inte läget förändras kommer det fortsätta så fram till påsklovet. Elever i gymnasiesärskolan, elever på introduktionsprogrammen och enskilda elever i behov av särskilt stöd omfattas inte av detta, utan fortsätter som tidigare med närundervisning på skolan.

Miljö- och byggförvaltningen
Med anledning av covid-19 pandemin gäller nya regler för verksamheter som serverar mat och dryck. Reglerna gäller för serveringsställen exempelvis caféer, restauranger och andra verksamheter som serverar mat och/eller dryck till sina gäster

Distansarbete
Medarbetare i Vaggeryds kommun arbetar till stor del på distans. Uppmaningen att de som kan arbeta på distans, och inte måste vara på arbetsplatsen, fortsätter att gälla.

Vaccination mot covid-19
Vaccinet fördelas mellan regionerna av Folkhälsomyndigheten. Prognoser om antal doser som kommer levereras framåt grundar sig på läkemedelsföretagens uppgifter om produktions- och leveransförmåga samt regionernas invånarantal. Kommunerna ansvarar för att vaccinera personer som är inskrivna i kommunal hälso- och sjukvård (förutom hemtjänst) samt personer som bor i samma hushåll som dessa. Vårdcentralerna har huvudansvaret för att vaccinera personer som har hemtjänst, den personal inom kommunal omsorg som arbetar på äldreboenden och i hemtjänsten. Vårdcentralerna har huvudansvaret för alla övriga personer.

Vårdcentralerna planerar just nu för fas 4 tillsammans med kommunen där vårdcentralerna är ansvariga och kommunen stöttar. Vårdcentralerna i Vaggeryd och Skillingaryd har valt att gå tillsammans om en vaccinationslokal för fas 4. Den gamla COOP-lokalen i Vaggeryd blir platsen för massvaccinationen i Vaggeryds kommun.

Det påbörjade vaccinationsarbetet ger hopp. Men läget är fortfarande allvarligt. Sammantaget är det viktigare än någonsin att vi på alla nivåer tar ett stort ansvar i att arbeta mot allas vårt gemensamma mål att minska smittspridningen genom att hålla avstånd.

Till syvende och sist handlar det om att se till sig själv och ta ett personligt ansvar. För varje dag vi lyckas med det kommer vi en dag närmre tiden efter pandemin.

För att stoppa trenden:

  • håll avstånd
  • undvik platser med trängsel
  • träffa inte nya människor

Källa: Vaggeryds kommun

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *