Nyheter

(S)atsar på äldre och unga

Nyheter Igår lämnade (S) sitt budgetförslag som ska kontra femklöverns budget på måndagens kommunfullmäktige. Totalt ligger deras budget på 50,7 miljoner kronor för 2021

(S) presenterade sin budget

Kenth Williamsson (S) berättar om deras budgetförslag som på måndag ska avgöras i kommunfullmäktige.

”Vi kan konstatera att vi har en (S)-ledd regering som har prioriterat kommuner och välfärden. En regering som tydligt lägger om kursen för att öka tryggheten genom att stärka de kommunala välfärdstjänsterna, skolan och vården samt satsningar för ökad trygghet ute i samhället”.

– Vårt budgetförslag bygger på kraftiga satsningar som vi har fått i statsbidrag, vi har valt att prioritera äldreomsorgen, men även de anställda inom välfärden. Vi ökar budgeten med 50,7 miljoner kronor till nästa år. Vi har kommunfullmäktiges mål med 2% så skatten är oförändrad. Det största vi ger är 10 miljoner kronor för vård- och omsorgsboende, men utöver det finns fler riktade bidrag.

– Vi anslår 15 miljoner till löner vilket är 2,5% som är enligt SKL:s beräkningar. Vi ska ha konkurrenskraftiga länder. Det är viktigt att vi kan konkurrera i välfärdsyrken, vi anslår pengar sedan får tjänstemännen fördela utifrån avtalen som finns.

– Vi avsätter 5,7 miljoner kronor till ökade pensionskostnader och det är enligt SKL:s beräkningar. Pensionäskostnader har ökat mer över tid och vi måste få in pengar i systemet. Barn- och utbildningsnämnden har tidigare fått 8 miljoner och nu får de 3,5 miljoner extra i en särskild politisk prioritering. Kommunstyrelsen från 200 000 kronor extra och det är en stadsarkitekt vi vill anställa.

– Vi satsar 800 000 kronor på kultur- och fritid där 400 000 kronor går till Vaggeryds IP och Movalla. 200 000 kronor är riktade till övriga föreningar som har anläggningar och 200 000 till kulturskolans verksamhet, menar Kenth Williamsson (S) som berättar vidare att det skiljer inte så mycket mellan femklöverns och (S)-budgeten.

Förra veckan presenterades femklöverns budget, oppositionen får någon dag på sig med sin budget och på måndag ska kommunfullmäktige besluta om nästa års pengar. Med detta förfarande har det inte funnit tid att göra några större motprestationer, förutom….

Från vänster: Thomas Strand, Helena Erlandsson och Kenth Williamsson

– Det stod fyra glada gubbar i media och berättade att de satsar mycket pengar, men det de glömde berätta vem det berodde på. S-regering. Vi har en regering, som tänker klokt, och satsar så rejält att vi här i kommunen kan öka ramen med 50 miljoner kronor. Vi satsar på Mejeriet som är fantastiskt och nu går regeringen ut med historisk satsning på 4 miljarder till äldreomsorgen och för vår del ha drar det om 5,5 miljoner kronor extra nästa år som är riktade till oss och äldreomsorgen. Det känns fantastisk, säger Thomas Strand (S).

Helena Erlandsson (S) fanns också med under pressträffen och kommenterar;

– Viktigt att vi håller i nu, mellanstadiet har varit lite kritiskt och att inte spara är den stora saken. Vi måste satsa. Vi skjuter till 3,5 miljoner kronor för minskade barngrupper och elevhälsan.

Vad skiljer i budgetarna som nu är lagda?
– Vi satsar på stadsarkitekten som är viktig. Vi ser det som en heltidstjänst. Ytterligare 200 000 kronor till detta. Vi satsar på kommunala idrottsplatser och vi anslår ytterligare 200 000 kronor. 200 000 kronor går till idrottsplatserna som har egna anläggningar, exempelvis Hok och Klevshult. Vi känner att vår budget är stark och jag minns inte när vi gjorde så bra satsningar på välfärden, omsorgen och skolan tidigare, avrundar Kenth Williamsson (S).

– Så nära har vi inte varit varandra tidigare, menar Kenth Williamsson (S) under tisdagsmorgonen.

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *