Nyheter

Sen vår medför bråda dagar

Nyheter I dag är det sista dagen för dubbdäck och från och med i morgon ska sommardäcken, eller odubbade friktionsdäck, vara monterade på bilen. – När våren är sen blir det bråda dagar för oss däckbytare, säger Kalle på CC-service

Per-Gunnar "Kalle" Rosén är däckbytare hos CC-service

Vi gjorde ett besök hos CC-service under torsdagseftermiddagen. Per-Gunnar ”Kalle” Rosén är egentligen pensionär, men fanns behjälplig hos Christer när det är bråda dagar i verkstaden. 

Är ruschen större nu än när vintern anlände, undrade vi?

– Ja, det är bråda dagar. Det bästa för oss är om våren är tidig och fin samt att den börjar i mars. Men eftersom det var vinterdäckväglag för bara en vecka sedan så har polisen såklart förståelse för det. Men just i vår var sommardäcksbyten mer hektisk än inför vintern, konstaterar Kalle Rosén som just de här dagarna får sin vardagsmotion hos CC-service. 

På polisens hemsida hittar vi informationen;
Vi måste använda vinterdäck vid vinterväglag under tidsperioden 1 december till 31 mars. Vi får använda dubbdäck under tidsperioden 1 oktober till 15 april. Det är förbjudet att använda dubbdäck under tidsperioden 16 april till 30 september om det inte är, eller förväntas, bli vinterväglag. 

Defintion av vinterväglag: Snö, is, snömodd eller frost på någon del av vägbanan eller vägrenen.

Med vinterdäck menas dubbade däck eller så kallade odubbade friktionsdäck. Det får inte förekomma både dubbade och odubbade däck på samma fordon. Det är tillåtet att använda odubbade friktionsdäck året runt. 

Om bilen som drar ett släp har dubbdäck måste även släpet ha dubbdäck när det råder vinterväglag. Om bilen vid vinterväglag har odubbade friktionsdäck får släpet ha antingen dubbdäck eller odubbade friktionsdäck. Det är viktigt att släpet inte har sämre väggrepp än bilen för att till exempel undvika att släpet sladdar vid inbromsning. 

Förbud mot dubbdäck gäller på vissa gator i några städer och där tillåts endast friktionsdäck. Det finns ett antal undantag från kravet på vinterdäck, exempelvis för färd till besiktningen och för fordon som är äldre än 30 år. 

Taggar

Dela


3 reaktioner på Sen vår medför bråda dagar

Det ligger något sjukt i lagstiftningen om däckbyte på våren. Före den första april måste vi ha vinterdäck om det är vinterväglag, och det har polisen definierat som att det räcker med snö på vägrenen – sedan kan vägbanan vara hur ren och torr som helst. Men två veckor senare måste dubbdäcken vara borta. Det blir bara två veckors intervall, i motsats till på hösten när intervallet är betydligt längre. Mycket illa genomtänkt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *