Nyheter

Sista året för fiskemässan

Nyheter I går måndag och i dag tisdag anordnas fiskemässa på Folkets Hus i Vaggeryd

Företaget bakom fiskemässan utgår från Härnösand och killarna åker genom Sverige från Kiruna i norr ner till Skåne och säljer det mesta man kan tänkas behöva inför årets fiske men detta året blir det sista i Vaggeryd.

Kommunen kom i går och påpekade att det krävs tillstånd för att ställa skyltar utomhus på kommunal mark så det blir sista gången de kommer hit, berättar Michel Magnusson som är föreståndare för Folkets Hus.

Magnus Markström och Åke Johansson pratar fiskegrejer

Ewa Karlsson och Michel Magnusson provar fiskeutrustning

Taggar

Dela


27 reaktioner på Sista året för fiskemässan

Dessa killarna far land och rike runt varje år och besöker en väldigt stor andel av landets kommuner. Vet ni hur många av alla dessa kommuner de besöker som har haft synpunkter så skyltar?
En kommun utöver Vaggeryds kommun.

Det kan vara bra att utmärka sig ibland men då bör man i min mening göra det i positiv bemärkelse. Här handlar det inte om någon nytta för kommun eller samhälle. Varför ska Vaggeryds kommun vara unika och sticka ut genom att ta kampen för något som inte gör någon nytta.

Det låter kanske som att jag har intresse i just denna fiskemässan, så är inte fallet. Jag känner inte personerna i fråga och har ingen vinning i det, men jag vill att kommunen ska vara attraktiv, positiv och utvecklas vilket inte sker med denna typ av byråkrati.

Jag tror att fiskemässan skulle klara sig utan skyltar. Genom att vi är många som följer Folkets Hus på Facebook. Ordet går från mun till mun och kunderna kommer att komma ändå. Självklart ska vi följa regler och lagar, vi bor ju inte i vilda västern. Men för egen del hoppas jag att fiskemässan kommer tillbaka då vi har många fiskeintresserade i familjen.

Har det tagit alla dessa år för Vaggeryds kommun att komma på det här? Tja, vad säger man. Det tar tid för allt. Men detta blir ju bara dumt.

Snabb sökning vad som gäller

”Skyltning
För tillfälliga skyltar/affischering krävs tillstånd av Polisen. Ska du sätta upp en skylt krävs vanligtvis bygglov.”

Visst finns det lagar och förordningar som ska följas. Dessa gäster säljer fiskeprylar två dagar om året och där kan jag tycka att man får vara lite tolerant. En annan sak om skyltarna står permanent. De är ju våra gäster.

Självklart ska det sökas tillstånd för skyltning om regelverket säger det. Min undran är bara om alla andra affärsidkare kontrolleras på samma sätt. Det ska vara lika för alla.

Oklart vad som är mest skrämmande bland kommentarerna. Människor som tycker det är okej att inte följa lagen, eller människor som faktiskt tycker detta är kommunens fel?

Herregud sök tillstånd, betala och var glad! Hjulet skall inte uppfinnas igen direkt.

Det går inte att följa lagen. Kommunen ger inte tillstånd. Vi frågade ansvarig om vi kunde söka tillstånd inför nästa år. Svaret var att kommunen ger inga tillstånd för skyltning.

Jag tänker att ett samhälle där alla får göra som de vill är ett samhälle där egot styr. Ett samhälle där vi har lagar och regler innebär att det blir ett rättvisare system. Enkel logik.
Ett företag som åker runt i hela landet, borde ha koll eftersom detta är inte unikt i för Vaggeryds kommun. Sedan kanske Folkets Hus ska fixa det tillståndet och ta betalt i form av extra hyresavgift? För jag tänker mig att de tar en form av hyra av företaget? Borde vara en smidig lösning.

Det kan inte vara ointresset från kunder som gör att de inte kommer tillbaka? För skyltarna fanns ju på många ställen i samhället stor del av dagen.

Tycker att de bör påpeka att Folkets Hus ser förfallet ut i stället för att klaga på en skylt, flytta den någon meter så den inte är i vägen (Om den nu var det) Lite målarfärg skulle inte skada.

Ah herregud! Vad säger man? Låt dem sälja lite fiskeprylar, det är väl ingen som har dött av lite reklamskyltar.

Bara de inte börjar gnälla över alla ”lekande barnskyltar” då smäller jag av!

Undra om alla ställen i kommunen har tillstånd.
Alla affärer och pizzerior som har skyltar utanför det tror jag inte. Likadant cirkusar och bilaffärer samt blomsteraffärer?

Ännu ett bevis på total inkompetens. Hur lyckas man vara så osmidig som beslutsfattarna är i denna kommunen?
Jag hoppas folk kommer ihåg alla stollerier och tänker till vid valet 2022.

Politiker, lägg er energi på att utveckla samhället i stället för att klanka ner på en skylt. Men det är klart, det blir väl för jobbigt att behöva tänka och arbeta själva…

Skyltar kan indelas i två huvudgrupper
1. Vägmärken – som är till för att på olika sätt informera trafikanterna under färd. Användning av vägmärken regleras i Vägmärkesförordningen (VMF).
2. Reklamskylt eller annan skyltanordning som inte finns angiven i VMF. För dessa skyltar krävs tillstånd enligt Plan- och byggförordningen (PBF) inom detaljplanelagt område, Väglagen (VL) och/eller Lagen med särskilda bestämmelser om gaturenhållning och skyltning (LGS) utanför detaljplanelagt område.

Källa: Länsstyrelsen

Lagen ät utfärdad 1998-06-11 av Miljödepartementet.

Källa: Riksdagen

Alltså vad håller kommunen på med? Finns väl viktigare saker att lägga sin energi på?

I flera år har det varit fiskemässa.
Undras varför kommunen just nu har kommit på stt det krävs tillstånd?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *