Nyheter

Sista dagen för rävjakt

Nyheter Ute i Galtås satt Bengt-Göran Johansson från Harfall på sista rävpasset under fredagsmorgonen.

Bengt-Göran i Harfall på sista rävjaktsdagen

Tio jaktkamrater samlades i skogarna runt Galtås, söder om Skilingaryd, under fredagen. Sista dagen för rävjakt hade startat.

– Jakten på räv började i höstas. Vi har fällt 7 – 8 rävar här under vintern. Vi behöver hålla efter räven för bland annat rådjurens överlevnad. Idag har två stövare till hjälp, en från Bor och en från Åker, som är specialiserade på räv, berättar Bengt-Göran när vi träffar honom på passet i Galtås.

– Räven är svårare att jaga. De är mer ”vaskare” än andra djur och man måste vara tystare på passet. Det kan skilja 10 minuter eller 2 minuter mellan hund och räv, så vi får vara alerta på passen här idag. Det är gott om räv nuförtiden och vi har bara sett en räv med skabb under vintern, avslutar Bengt-Göran.

På 80-talet var priset för ett rävskinn ungefär 500 kronor, men idag är skinnet inget värt. Nu väntar en heldag ute på passet för sista dagen att få jaga räv…

Taggar

1 reaktion på Sista dagen för rävjakt

Jag tycker inte vi har gott om räv – snarare tvärtom. Däremot är det gott om lodjursspår. Jag har funderat över om lodjur tar rävarna och idag blev jag visad en bild av ett lodjur som verkade hålla en nydödad ännu intakt räv i ett strupgrepp.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *