Nyheter

Siv och Elvis blev årets hundekipage

Nyheter Svenska Jägareförbundet i Jönköpings län har utsett Siv Lindroos från Skillingaryd och hennes tyska jaktterrier Elvis till årets hundekipage 2023.

Siv Lindroos med hunden Elvis. Foto: Ruth Johansson.

Motivering lydde:

”Ett mycket uppskattat eftersöksekipage både inom NVR och vid jakteftersök.

Ett ekipage som jagar och gör eftersök på ett klokt sätt med hög etik”

Grattis Siv! Hur kommer det sig att du och Elvis har lyckats att bli så bra tillsammans?

– Dels så har jag tränat honom sedan han var valp, han blev viltspårchampion när han var ett år, sedan har vi gått olika kurser både på brukshundsklubben och inom jägareförbundet och svenska eftersöksföreningen. Jag är eftersöksjägare inom NVR (nationella viltolycksrådet) och använder honom till trafikeftersök på rådjur. Vi har jobbat mycket ihop och vi har lärt oss varandra. Jag har lärt mig att läsa honom och vi har blivit ett bra team.

Vad är Elvis för ras?

– Elvis är en tysk jaktterrier och är fem år i år. Han tycker att det är jätteroligt med jakt och eftersök. Jag skaffade honom egentligen inte som eftersökshund utan tanken var att ha honom till att jaga vildsvin. Jag har jagat dovhjort, vildsvin och rådjur med honom men nu har han specialiserat sig på skadade rådjur. Han går ifatt och håller så att jag kan avsluta.

– Det är lite extra kul för man möter så många fördomar och förutfattade meningar om den rasen så det känns roligt att han har fått den här utmärkelsen. Han är väldigt duktig och lättlärd.

Jakt med hund eller pyrschjakt, vilket är roligast?

– Jag tycker väldigt mycket om pyrsch- och vakjakt, jag jagar mycket ensam och tycker om spänningen när det är alldeles tyst och man är ensam. Sedan är det ju festligare på något vis när man jagar med hund. Det är ju inte så stilla och tyst och man är ofta många. Det är trevligt, man grillar och det blir en mer social upplevelse.

Känner du någon rädsla för att släppa din hund i skogen nu när vi vet att det finns varg i närheten?

– Ja, det har hänt att jag har varit på eftersök i ett område med färsk vargobservation, då valde jag att inte släppa hunden. Så tyvärr fick vi inte tag i rådjuret för jag hade behövt släppa för att få tag i det. Men då kände jag att det inte var värt att offra hunden. Då fick hellre vargen ta det skadade rådjuret.

– Jag är ju verkligen inte ensam om att leta efter skadat vilt och det är många som skulle förtjäna den här utmärkelsen så jag ser mig lite som en representant för oss som gör det här. Just rådjur är det vanligaste viltet som körs på och under 2023 så var det nästan 2500 rådjur som var inblandade i viltolyckor och några hundra älgar och vildsvin. Det är många med mig som gör ett värdefullt jobb och jag är tacksam för förtroendet att hjälpa till där jag kan.

Taggar

Dela


4 reaktioner på Siv och Elvis blev årets hundekipage

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *