Nyheter

Sju nya namnsdagar i år

Nyheter Från i år har namnlängdskommittén beslutat att det tillkommer sju nya namn i almanackan. Olle och Maja är två av dessa och inga namn lämnar almanackan för 2022.

Arkivfoto: Olle får i år en egen namnsdagsdag.

Katharina Leibring, ledamot i namnlängdskommittén och namnforskare berättar mer: 

– Vi har ruckat på en del principer, som den om att inga smekformer av namn får finnas med. En annan förändring rör vilka namn som kan föras ihop på samma dag. Tidigare skulle kyrkliga och folkliga märkesdagar som varit knutna till ett visst namn bara ha ett namn och det har vi lättat på. Det ska vara enklare att föra ihop namn som har något med kulturhistorisk eller språkligt samband. 

Nya namnsdagar från och med 2022:års almanacka; 

19 januari – Henry får dela namnsdag med Henrik. Henry är den engelska formen av Henrik och sedan länge etablerad i vårt land. 

28 februari – Maja får dela namnsdag med Maria. Maja är en ursprunglig smekform av Maria men används sedan länge som officiellt förnamn och är ett av de mest populära flicknamnen idag. 

31 mars – Noa får dela namnsdag med Ester. Båda namnen förekommer i gamla testamentet och Noa är i dag ett ett populärt pojknamn idag. 

12 mars –  Regina får dela namnsdag med Viktoria. Regina togs bort ur namnlängden för 11 år sedan men återinförs nu, fast på ny dag. Båda namnen har latinskt ursprung. 

29 juli – Olle får dela namnsdag med Olof. Olle är en smekform till Olof, men används alltmer som officiellt förnamn. 

2 november – Tim för dela namnsdag med Tobias. Tim är i dag en populär kortform av Timothy och båda namnen förekommer i bibeln.

3 december – Cornelia får dela namnsdag med Lydia då båda namnen förekom i romarriket. Cornelia har tidigare haft namnsdag, men togs bort 1993. I år är Cornelia tillbaka och får fira sin namnsdag i december. 

I almanackan kommer 2022 att innehålla 627 namn, varav 307 kvinnonamn och 320 mansnamn. Förändringar av namnsdagar görs med jämna mellanrum. Sedan den nya namnlängden infördes 2001 har den förändrats vid tre tillfällen, 2011, 2015 och 2018, då sammanlagt åtta namn tillkommit och tre tagits bort. 

Källa: Institutet för språk och folkminnen

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *