Nyheter

Ska generalmönstringsbidraget bli permanent?

Nyheter Det frågade sig Lennart Karlsson (V) som hade ställt en interpellation till Ewa Magnusson (L) som är ordförande i kultur- och fritidsnämnden

Arkivbild

Generalmönstrings bidrag eller inte? Det handlar om en interpellation som Lennart Karlsson (V) ställt till Ewa Magnusson (L) angående 25 000 kronor som kultur- och fritidsnämnden beviljat generalmönstringen med. Ewa har inte lämnat en skriftlig redogörelse utan väljer att svara muntligt på den under fullmäktigemötet.

– Ansökan om bidrag tas upp som ett enskilt ärende varje gång och det beslutas även varje år. Jag vill ge dig, Lennart Karlsson, lite bakgrund, börjar Ewa.

– Vår lokala bakgrund kanske börjar på 1500-talet. Slätten började användas redan då. 1682 skulle alla torp bidraga med en soldat var. Vi tycker att det är viktigt att vi kan behålla och att historia kan spridas till allmänheten. Skjutfältet är idag en viktig övningsplats. Generalmönstringen är inte bara en del att skriva om historia, det är även en turistattraktion numera. Det är en viktig del i att vi ska bidra till detta engagemang. Därför bidrar vi med 25 000 kronor, säger Ewa Magnusson. 

– Kommunstyrelsen har nekat bidragen tidigare. Varför envisas kultur- och fritidsnämnden med att ge bidrag till detta? Jag ser ingen mening till att vi ska leka krig. Vad är pengarna till? undrar Lennart Karlsson (V)

Ewa Magnusson (L) svarar att bidrag går till uppehälle och marknadsföring.

– Ej sakfrågan. Det ska lämnas ett skriftligt svar på en interpellation. Det ankom 20 april så det fanns gott om tid för ordförande att skriva ett svar. Vi fick en historielektion. Och vi kan tycka att det är en enkel fråga, men vi vill ha ordning och reda, säger Roger Ödebrink (S).

Lennart Karlsson (V) säger sig vara nöjd med svaret då han fick det han hade förväntat sig.

Interpellation är en fråga i en folkvald församling från en enskild ledamot. Till skillnad från en vanlig fråga får andra ledamöter delta i debatten. Interpellationen är en fråga som kräver ett utförliga svar.

 

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *