Nyheter

Skillingaryd – ett fiskecentrum

Nyheter Det är nog inte så konstigt att de tycker om fisk eftersom de är födda i Vattumannen respektive Kräftans tecken. Det handlar om Ludvig ”Ludde” Lindberg, 35 och Mikael ”Micke” Florin, 36, båda bosatta i Skillingaryd.

Ludde och Micke gillar fisk  [1/4]

Även räkor hör till sortimentet  [2/4]

Akvariefiskarna är bara för att titta på.  [3/4]

Inget matnyttigt direkt...  [4/4]

Trots att Skillingaryd saknar sjö på nära håll är man faktiskt en riktig fiskeort. Helmer Haraldsson startade här en fiskaffär och togs senare över av Sven Jonsson. Sven med dotter Pia hade kvar affären på Skolgatan till 1988.

Fiskbilar som en gång i veckan kommer till ICA Nära Lagahallen och Hemköp har lång tradition. Numera finns det också två olika företag som reser runt för att sälja fisk med mera. En av dem är Godfisk som startade 2013 och som drivs av Ludvig Lindberg och Mikael Florin. De har sin bas på Smedjegatan och man kan faktiskt se över järnvägen till det andra företaget som har liknande verksamhet men alltså i andra lokaler.

Duon är kompanjoner och söndag-torsdag blir det eftermiddags- och kvällsresor för båda. Då sätter de sig i var sin nyinköpt fiskbil för att om inte resa rike och land runt så åtminstone ganska långväga. De berättar att de har en radie på 15 mil eller lite mer. Emmaboda, Skövde, Tranås, Växjö, Ljungby, Värnamo… Det är många platser men faktiskt inte så mycket försäljning på hemmaplan.

– Det är ungefär som med glassbilen. Fast kunder får också sms så de vet att vi är på gång, säger de.
Det händer också att man knackar dörr.

Man säljer fisk som har frusits bara timmar efter fångsten vid Norges kust. Dessutom har man räkor, grönländska som är lite större än de som brukar säljas i en vanlig butik.

Kompanjonerna berättar att försäljningen ökar hela tiden och det beror delvis på att folk äter mer fisk nu än tidigare.

De finns tre företag i länet som har liknande verksamhet och två av dem har Skillingaryd som bas. Den tredje finns i Jönköping.

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *