Nyheter

Skogsbränder har femdubblats i sommar

Nyheter Under sommarmånaderna har Jönköpings län samt Ydre kommun upplevt fler larm om brand i terräng än på många år. Antalet larm om brand i terräng 1 juni – 15 augusti var 251, motsvarande siffra förra året var 63 stycken.

Arkivfoto

Flest bränder har Vetlanda och Jönköpings kommun haft, de flesta orsakade av åskoväder. Några av skogsbränderna har orsakats av cigarettfimpar som kastats in vid vägkanten/i gräset och ett antal utmed järnvägsspår.

Extrema brandriskvärden
Inom F-samverkan har dagliga analyser av brandrisken genomförts och använts för att fatta beslut om bland annat utökad skogsbrandsbevakning, förändrade larmplaner samt höjning av beredskap vid länets räddningstjänster.

Allmänheten har i hög grad respekterat eldningsförbudet vilket har förhindrat ett antal bränder. Vi vill betona den stora nyttan av allmänhetens uppmärksamhet vid tidiga upptäckter av bränder. Röklukt och rök har uppmärksammats och gjort att räddningstjänsterna har kunnat upptäcka bränder på ett tidigt stadium. Skogsägare har patrullerat i skogarna och vid ett par tillfällen också påbörjat släckning med hjälp av pulversläckare och gödseltunnor fyllda med vatten.

Skogsbrandflyget har varit ovärderligt under sommaren. Varje dag under sommaren har flyget varit uppe mellan klockan 11:00 och klockan 20:30 för att upptäcka eventuella bränder på ett tidigt stadium och även för att vägleda räddningstjänst till rätt plats vid en brand. Brandflyget har upptäckt bränder ner till en storlek av ett par kvadratmeter.

Samarbete i Sydsverige
RäddSam F har tillsammans med Östergötland och Kalmar län medverkat vid skogsbränder i Dalarna, Jämtland och Hälsingland under tre veckors tid. Från RäddSam F har totalt ca 200 personer deltagit och i denna förstärkning ingick också personal från Frivilliga automobilkåren (FAK). Denna samarbetsform etablerades 2016 och användes första gången under skogsbranden i Lanna 2017.

Sammanfattning
Sommarens många skogsbränder har tack vare allas uppmärksamhet och en väl fungerande samverkan kunnat lokaliseras och hanteras snabbt. Räddningscheferna inom RäddSam F vill på detta sätt rikta ett stort tack till alla som har bidragit till att förhindra skogsbränder och hjälpt till att minimera skadorna på de som ändå har inträffat. 

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *