Nyheter

Så många skyddsrum finns i kommunen

Nyheter Med anledning av Rysslands invasion av Ukraina har det börjat diskuteras om hur man skyddar sig om det osannolika inträffar.

Pressbild från MSB

En av de frågor som kommer upp till ytan är frågan om skyddsrum. Vad är ett skyddsrum, vilka är de till för, vem ansvarar för skyddsrummen och har vi skyddsrum i Vaggeryds kommun?

Ett skyddsrum är en del av en byggnad med förstärkta väggar och dörrar som kan stå emot tryckvågor från bomber, brand och bråte från rasande hus. Det har speciell ventilation och luftsluss så att man ska kunna minimera verkan från till exempel giftiga gaser. Skyddsrummen kan användas av civilbefolkningen i händelse av krig.

I Sverige finns det 65 000 skyddsrum med plats för totalt sju miljoner personer. Det är inte så att man finns listad på något särskilt skyddsrum utan det gäller att ta sig till det närmaste om det osannolika inträffar. Du kan också välja att ta skydd hemma om du har en källare eller annat lämpligt utrymme. Det är fastighetsägaren som är ansvarig för underhållet av skyddsrummen. MSB, Myndigheten för samhällsskydde och beredskap, har det övergripande nationella ansvaret gällande skyddsrum. Många funderar om man får ta med sig sitt husdjur till skyddsrummet och där är svaret nej, skyddsrummen är till för människor inte minst beroende på risken för allergier.

Det har inte byggts några skyddsrum sedan 2002 och det planeras inte för nya skyddsrum. Däremot anser MSB att de som finns bör bevaras. För närvarande pågår en utredning om framtida befolkningsskydd som ska presentera förslag för framtiden i slutet av året.

Skyddsrum i Vaggeryds kommun

I Vaggeryd finns det tre skyddsrum med plats för totalt 249 personer och i Skillingaryd finns det fem skyddsrum med plats för 564 personer. Var skyddsrummen är belägna kan man hitta på MSB:s webbplats.

Taggar

Dela


8 reaktioner på Så många skyddsrum finns i kommunen

Förr fanns ett skyddsrum där Stationsgatans gruppboende ligger. Förr fanns Grönlund taxi där, vad hände med detta

Det var inte plats för särskilt många, det är ju helt galet, var ska resten av befolkningen ta vägen?

Det borde vara en fråga till civilförsvaret om alla skyddsrum var de är och hur många det får plats i dem. Man märkte bara när det var Tjernobylolyckan 1986. Man blev uppmanad att ta sig till sina källare eller inomhus. D flesta har ju ingen källare. Det är inte samma trygghet som i skyddsrum.

Godmorgon här ute 🤗 vi blev besvikna på hur våra älskade husdjur skulle bli behandlade om kriget kommer 👎 så skulle det bli krig blir vi kvar i vårt lilla hus i skogen 👍

Eva. De får användas till andra ändamål men ska kunna återställas till skyddsrum inom en viss tid.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *