Nyheter

Skyll inte på tekniska nämnden!

Nyheter Före detta politikern P O Toftgård debatterar

Under föregående mandatperiod var jag ordförande i parlamentariska gruppen, vars uppgift var att se över nämnd- och förvaltningsorganisationen inför nya mandatperioden. I en parlamentarisk grupp medverkar en representant från varje parti i kommunfullmäktige.

En av de frågor som diskuterades mest var just fastighetsavdelningen. Kommunstyrelsens arbetsutskott, KSAU, (kommunledningen) har haft ansvaret och ledningen av fastighetsfrågorna i flera mandatperioder.

KSAU har ”skött” fastighetsfrågorna på samma sätt i tre mandatperioder. Kommunalrådet har haft det yttersta ansvaret tillsammans med övriga partier i KSAU (S, C och KD). Från Dahlqvist till Lilja och vidare till Allan Ragnarsson och Gert Jonsson har fastighetsfrågorna levt sitt eget liv utan nämnvärd styrning från KSAU. Ansvaret vilar tungt på de ansvariga!

Flera ledamöter i kommunstyrelsen efterlyste bland annat underhållsplaner på kommunens fastighetsbestånd. Inte en gång under senaste tre mandatperioderna har en komplett underhållsplan redovisats för kommunstyrelsen. Stora brister, bland annat i skollokalerna har påpekats, och under hot av vite senare åtgärdats. Till saken hör också att skolan, socialen med flera som hyr lokaler av kommunen, betalar en rejäl slant just för löpande underhåll.

När ny fastighetschef skulle rekryteras var KSAU helt överens om att tyngden skulle ligga på underhåll. I nya byggprojekt skulle extern byggledare upphandlas. Det blev tvärt om.

Kommunledningen har varit väl medveten om de ”övertrasseringar” som gjorts på enskilda byggprojekt. Dessa har till viss del finansierats genom att normalt underhåll fått stå tillbaka.

I parlamentariska gruppen var det därför det viktigaste argumentet för att flytta fastighetsfrågorna till tekniska nämnden just att de misskötts under så många år. KSAU har haft fokus, med all rätta, på andra viktiga frågor än löpande driftfrågor gällande fastighetsunderhåll med mera.

Med denna bakgrund känns det än mer konstigt att kommunledningen nu verkar tagna på sängen av alla överskridanden! Allt borde vara känt sen tidigare.

Jag beklagar att tekniska nämnden inte på ett år lyckats städa upp efter KSAU. Men det är fruktansvärt magstarkt att nu skylla allt på tekniska nämnden, efter några månader, när KSAU inte lyckats på tre mandatperioder.

P O Toftgård
Före detta politiker

Taggar

Dela


9 reaktioner på Skyll inte på tekniska nämnden!

Mycket har skrivits om detta med vad som gått fel när det gäller investeringar i främst fastigheter. Alla skyller på alla.
När denna frågan om investeringsstopp var uppe i KS så la vi i SD ett tilläggsyrkande om:

”Anställningsstopp på kommunledningskontoret, samt stopp av förlängning av visstidstjänster, projektanställningar och tillsättande av konsulter”.

Detta skulle gälla under tiden för investeringsstoppet.
Att man gör så är brukligt, bland annat i det privata näringslivet.

Vi begärde också att ge parlamentariska utredningsgruppen i uppdrag att genomlysa kommunledningens uppdrag gentemot politiken, samt att se vad som är lagstadgat enligt kommunallagen i detta uppdrag.

Vi känner att om kommunledningskontoret sysslat med det de skulle så hade detta inte behövt hända.

Detta röstades givetvis ner. I stället ska KS-presidiet göra detta.
De som sitter där och i KSAU verkar inte vilja att resten av politiken ska ha insyn!

Då jag sitter i den parlamentariska utredningsgruppen, där samtliga partier som finns i kommunfullmäktige är representerade, så tog jag upp detta även där.

Parlamentariska utredningsgruppen visade som väntat ingen större entusiasm.
Argumenten var allt från att detta inte hörde till gruppens uppdrag, till att inte förstå vad det skulle leda till!

Jan-Erik Aronsson
Ledamot i KS
Sverigedemokraterna

Georg Theodoridis
Till före detta politikern P O Toftgård ”debatterar” – från en före detta Fastighetschef.
Jag kan inte det politiska spelet om varför Fastighetsenheten flyttades till Tekniska. Ärligt talat, så tycker jag att det helt orelevant.
Jag hade inte brytt mig om Din artikel P O, om det inte var att Du går tillbaka till 3 mandatperioder. När Du nu väljer av någon anledning att göra detta, så är jag involverad i allra högsta grad.
Låt mig presentera för Dig lite fakta, inte antagande, eller hörsägen:
1. Från det att jag tog över ansvaret För fastighetsenheten 2004-10-01 till sommaren 2017, överskreds INTE fastighetenhetens budget ett enda år. Kolla detta med Torbjörn Lindberg på ekonomi.
2. Du påstår att det inte fanns någon nämnvärt fastighetensunderhåll. Detta är helt fel. Du antyder vidare att verksamheterna betalar en för hög hyra. Detta är inte heller sant. Snitthyran är knappt 500 kr./m2. I hyran ingår det bl. annat 35 kr/m2 i löpande underhåll och 65kr/m2 för Planerat underhåll. Om du går till Fastighetenhetens Barbro Sand, så kan hon visa Dig pärmarna med Planerat Underhåll. Det utfördes planerat underhåll för 5 – 7 miljoner kronor varje år.
3. Längst ner på sidan 3 (4) i Hyreskontraktet mellan fastighetenheten och alla lokalhyresgäster kan man välja att kryssa i om hyresvärden eller hyresgästen skall ”ansvara för lagändringar, skärpta myndighetskrav m.m.” . Det finns inte ett enda hyreskontrakt där ansvaret ligger på fastighetsenheten. Ansvaret ligger till 100 % på hyresgästen. Här har Du P O anledningen till dina vite som Du nämner.

P O Jag tycker att Vaggeryds kommun är en fin kommun ”där alla skall göra skillnad”.
Detta gäller hoppas jag även de som jobbar eller har jobbat på kommunen…..eller?
De 5 första åren i Vaggeryds kommun jobbade bara en assistent och jag på fastighetsenheten. Jag var bland de första på jobbet på morgonen och klart sist på kvällarna.

Att nu så här efteråt, få veta att man inte har sköt sitt jobb och få skit från politikerna känns inte bra.
Jag tycker att Jag är värd bättre än så.

Mvh Georg Theodoridis

Bra skrivet ”Evert”
Nu börjar det närma sig sanningen, men ingen har frågat om att bilda ett bolag av VEAB, och deras misslyckade affär med Vaggeryds cell. Det lär ha kostat 60 mnkr för de förlorade VEABAs största kund..

Tack för klargörandet PEO, och även Jörgen.
Men de olika pusselbitarna som har skrivits och debatterats har jag fått en bild av hur det har fungerat:
All makt har tidigare varit hos KSau, i praktiken hos ordf och vice ordf. POEs beskrivning av brist på underhållsplaner och hot av vite får en enkel förklaring. Fackkunskapen finns ju inte hos dessa politiker, den finns ju hos fackfolket på Tekniska nämnden och tjänstemännen (som bereder ärendena till politiken). Men här får man en bild av att KSau har styrt som de själv vill och förstått, eller inte förstått.
Var har kommunrevisionen sysslat med? Ingen som reagerat när vitena har kommit?
Av tidigare debatter så framgår det som att KSau har haft ansvaret, lämnat över (underbudgeterat?) till facknämnden Tekniska, vars tjänstemän har byggt. Nu får Tekniska och tjänstemännen skulden för att budgeten som skickats med inte räckte till allt. Det verkar ju finnas gamla KSau-synder sedan minst 3 mandatperioder, som kanske är orsaken till att budgeten inte klarat sig? Och då ska KSau (Gert och Ulf?) ha tillbaka makten. Milde himmel!!
Är det samma politiker som beslutat att stoppa bygget av en ny skola på Götafors? Nu när familjerna flyttar till Vaggeryd i stora mängder? Mejeriet ”är som en våt filt över investeringarna” skrev någon tidigare. Hur tänkte samhällsplaneringsgruppen där?
För det finns väl en samhällsplaneringsgrupp som inte är enbart politiker? Eller är detta också KSau?!

Sanningen kommer nog snart fram är jag ganska säker på! När det gäller Götafors skola så är det nog bara kommunstyrelsens arbetsutskott som vill behålla den gamla för längesedan uttjänta byggnaden. Gör om gör rätt och rensa byken och redovisa de grava fel som gjorts istället för att svassa runt. Hade vi haft tjänstemannaansvaret kvar hade detta kunnat förhindras i stora delar.

När ska nån inblandad våga ta bladet från munnen som det heter och redovisa vad som gjorts fel och ibland helt emot kommunfullmäktiges beslut? Tror inte nämnden som helhet är ”skyldig” speciellt mycket heller utan ligger ett tungt ansvar på ett fåtal som nog borde förklara en del ”manövrar” som gjorts.

Bra skrivet Peo, håller dock inte med om det sista.Nämnden har inte förstått sitt fulla ansvar och uppdrag.
Sitter själv som ersättare i nämnden och med facit i hand borde jag agerat annorlunda även som ersättare.
Blev inte politiker för att skylla ifrån mig, tänker ta ansvar och medverka till att det blir en förändring.

Om det här stämmer så är ju skandalen ett faktum! Bra rutet Toftgård!
Låt oss nu se vilka bortförklaringar som kommer trilla in efter den här insändaren..

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *