Nyheter

Snart är det dags för årets familjefest hos Willmans

Nyheter Hushållningssällskapet arrangerar årets sommarmöte på Gärahovs gård utanför Vaggeryd dit 5 000 besökare väntas sista lördagen i augusti. Det blir något för alla åldrar lovar arrangören såsom djur, maskiner, traktorrace, SM i plöjning, föreläsare och ett rekordantal i utställare.

Hos Willmans träffades vi i måndags eftermiddag  [1/18]

Axel och Martina Willman är värd för årets Landsbygdens sommarmöte  [2/18]

Stefan Storck och Per Karlsson  [3/18]

Mårten Borell och Simone Fejde   [4/18]

  [5/18]

  [6/18]

Alf från Grålleklubben och Lovisa från Hushållningssällskapet  [7/18]

Tidigare sädesmagasinet hade rustats upp  [8/18]

  [9/18]

Olof Sjöholm och Axel Willman funderar på hur många magasin i denna dignitet som finns i kommunen  [10/18]

På ovanvåningen blev det en möteslokal  [11/18]

  [12/18]

  [13/18]

Nymålat  [14/18]

I kontorsstolen i ladugården låg kattsyskonen...  [15/18]

...som var nyfikna på kameran  [16/18]

Fler nyfikna när vi lämnar gården  [17/18]

Ett 130-tal mjölkkor samt rekrytering (kvigorna här bland annat) finns på gården.  [18/18]

Under måndagen slöt Vaggeryds SOK, Hushållningssällskapet, Grålleklubben, kommunens näringslivsutvecklare och Östbo Häradsgille upp hos Martina och Axel Willman på Gärahovs gård. De sista pusselbitarna skulle läggas inför sommarens stora familjefest – årets sommarmöte. 

Hur har familjen Willman på gården förberett, undrar vi?
– Inte mer än det vanliga, vi vill visa upp vardagen som den är här på gården, säger Axel. 

Martina Willman fyller i:
– Sommarmötet är till för alla som är intresserade av var maten kommer ifrån, maskinerna, djuren samt att få träffa likasinnade. Det är en familjefest och vi kommer att ha något för alla åldrar. 

LÄS MER:  5 000 väntas till Gärahovs sommarmöte

Hushållningssällskapet menar att sommarmötet är som en inspirationskälla. Till sista lördagen i månaden har hela 142 utställare, som är företag och organisationer inom den gröna näringen, anmält sig. 

Landsbygdsutvecklaren Lovisa Filipsson berättar:
– Det är verkligen ett rekordstort intresse. Vi har inte haft så många anmälda utställare tidigare. Vi är här i dag för att planera det sista. Det är viktigt att verksamheten på gården ska fungera som vanligt under dagen.

Vad är det för sorts av utställare som besökarna väntas få träffa på sommarmötet?
– Allt från banker, säljare, maskinutställare, inspirerande föreläsare, skolor, vallhunds- och traktoruppvisning. Koklubbarna är på plats samt att vi har uttagningen till SM i plöjning och traktorrace så klart. Det blir helt enkelt en dag fylld med kunskap och inspiration där vi får möjligheten att besöka en modern mjölkgård som satsar mot framtiden, berättar Hushållningssällskapet.

Stefan Storck är med som representant från VSOK. Föreningen ska ansvara för parkeringen och grillning.
– Vi är ett 30-talet medlemmar som kommer att vara engagerade under sommarmötet. Förutom att ha hand om parkeringen ska vi grilla 4 000 hamburgare på åtta stekhällar. Det blir en utmaning då det är under en kort och intensiv tid, berättar Stefan. 

Finns det något tema för årets sommarmöte?
– Beredskapsfrågor inom jordbrukare är ett av årets teman, berättar Lovisa Filipsson från Hushållningssällskapet. 

På sommarmötet kommer även välbesökta traktorracet genomföras där två ekipage åt gången tävlar genom att i bredd köra slalom mellan tunnor, vända och sedan tillbaka utan att köra på tunnorna där snabbaste ekipaget vinner. Traktorracet blev till för några år sedan då ett gäng motorintresserade killar ville göra något för ungdomarna i kommunen. Då bildades motordagen po-ängen som blivit ett välbesökt traktorrace i Ekeryd- och Bratteborgstrakten på höstkanten. I år kommer motordagen po-ängen arrangeras under Landsbygdens sommarmöte på Gärahovs gård. Götaströms Fordonshistoriska klubb och Grålleklubben kommer också att visa upp sig strax innan traktorracet i Vaggeryds centrum där Waggerydsdagen anordnas.

Sommarmötet arrangeras av Hushållningssällskapet i Jönköpings län. Det är bara sällskapet i länet som arrangerar en kringresande mässa som är största årliga utställningen inom gebitet. 

Gärahovs gård drevs på 1200-talet av nunnor från närliggande kloster. 1946 kom familjen Karl-Gustav och Britten Larsson till gården. De arrenderade gården av Munksjö AB och senare av Domänverket. 13 barn föddes på gården och på 90-talet tog sönerna Bo och Göran över driften och de köpte då också ut gården. 2018 tog nästa generation över gården; Martina och Axel Willman. I dag är det ett toppmodernt lantbruk med mjölkproduktion i nybyggt stall med senaste tekniken. På gården har man producerat mjölk så länge man kan minnas och i dag finns det ett 130-tal mjölkkor samt rekrytering på gården. 2020 byggdes spannmålslager, 2021 gjordes gamla ladugården om till kalvstall, 2023 byggdes maskingarage och i våras har ett gammalt magasin på gården gjorts om till fest- och möteslokal. 

Fotnot: Hushållningssällskapet är en oberoende medlemsorganisation som främjar hållbar utveckling inom jordbruk, mat och landsbygd genom forskning, rådgivning och utbildning. Hushållningssällskapet strävar efter att skapa en bättre framtid för både människor och miljö. 

Taggar

Dela


1 reaktion på Snart är det dags för årets familjefest hos Willmans

Synd att det krockar med Waggerydsdagen i Vaggeryd som alltid är sista lördagen i augusti.
Man kunde valt en annan lördag

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *