Nyheter

Snart är det slut med koka-kyl

Nyheter I höst ska de äldre få bestämma när de vill äta

2010 gjordes utredning kring de äldres kost och man upptäckte risk för undernäring. Nu sju år senare kommer förändringar göras med maten. Socialförvaltningen i Vaggeryds kommun tar första steget till att laga mat från grunden på våra äldreboende. Först ut är Furugården i Vaggeryd, där en ombyggnation krävs. Till hösten kommer man kunna laga mat, närmare bestämt 250 portioner, till Furugården, Sörgården och gruppbostäderna i kommunen.

– Undernäring skapar fallolyckor, dålig hälsa och svårigheter att komma tillbaka efter sin sjukdom, säger dietist Monica Johansson.

– Problemet nu är egentligen kvällstid, då maten som distribueras idag endast håller sig varm i två timmar. Två timmar efter att kökspersonalen slutat kan alltså de boende inte få sin måltid, menar Lotta Damberg som är kommunens socialchef.

– Vi kan nu helt och hållet styra vilken mat som ska serveras och när den ska serveras och det tycker vi på förvaltningen är viktigt, säger Monica.

Idag är det ”cook and chill-metoden” som används, eller koka-kyl på svenska. Maten lagas på centralköket i Skillingaryd. Maten kyls snabbt ner och distribueras senare till skola och äldreomsorg. Där värmer kökspersonalen upp maten och om det blir något över kastas detta, då maten idag inte får värmas upp igen.

– Vi har en kritisk punkt när bakterier börjar att växa och ju längre den står, desto sämre blir den och vi måste se till att brukarna får varm och bra mat, säger Monica.

– Viktigt att mat och kvalité hänger ihop och att vi får ett mervärde och helhetsgrepp för vård- och omsorgen för våra äldre, säger Monica.

– Det första vi kommer göra nu är att upphandla så kallade matlådor, det är en kyld matlåda, som sedan värms upp när det är dags att äta, poängterar Lotta.

– Kostnaden per portion, inklusive personal, är idag 57 kronor, vad det blir framöver vet vi inte i dagsläget, inflikar socialchefen Lotta och fortsätter att förvaltningen inte får gå med vinst samtidigt som vi kommer att höja kvalitén och vi tror att det är ett bättre alternativ. Det här är ingen besparning utan kvalitetshöjande, poängterar Lotta.

Nya matlådesystemet kommer att testas under nio månaders. Kostutvecklaren och socialchefen är eniga om att brukarna kommer att bli nöjda och känna sig delaktiga.

Upphandlingen ska vara klar om tre månader och till sommaren hoppas förvaltningen att köket på Furugården är färdigombyggt och att man från september månad ska kunna servera den nya maten. När det nya anpassade matprogrammet kommer igång kommer de tiotalet i kökspersonalen att gå under socialtjänstens flagga.

Sara Mejving

Lotta och Monica i köket  [1/4]

Monica Johansson, dietist på socialförvaltningen  [2/4]

Socialchef Lotta Damberg  [3/4]

Monica och Lotta är nöjda med nya matprojektet  [4/4]

Taggar

Dela


1 reaktion på Snart är det slut med koka-kyl

Herregud saknar personen bakom detta beslutsfattande om koka-kyl helt insikt i vad det är för kostnader och främst vilken kvalitet den typ av mat har? Bara googla på hur det gick i Ludvika för många år sedan när de prövade det i skolor, alla slog bakut och det blev otroliga matsving. Bara googla på koka-kyl så kommer stora varningsrubriker från Dala Demokraten bland andra upp.

Jag är 38 år och vi fick den maten under min skolgång och det var vidrigt och vilka hetsiga diskussioner under dessa väl misslyckade och beprövade år med koka-kyl!
Detta beslut handlar enbart om tron att bespara pengar och inget annat! Usch.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *