Nyheter

Söker familjejourhem

Nyheter Vaggeryds kommun efterlyser familjer som kan hjälpa till att ge barn och ungdomar god omvårdnad och omsorg under kortare tid. Vad innebär det att vara ett familjejourhem? Vi tog kontakt med familjehemssekreteraren i kommunen.

Jourhem saknas och kommunen letar efter ett hem där man under kort varsel kan ta emot barn och ungdomar som hamnat i en akut situation med trassliga hemförhållanden. Familjejourhemmet kan vara för en kort period eller de barn som behöver bo hemifrån en längre tid, därför finns det både familjehem och jourhem. Skillnaden är att ett jourhem ska inte barnen bo permanent utan enbart tillfälligt och placeringen kan vara under ett dygn till maximalt fyra månader.

– Familjehem som vi söker kan ligga både i tätorten eller på landsbygden inom kommunens gränser så att barnen kan fortsätta sin skolgång eller förskola under jourhemsplaceringen, säger Jenny Myrstedt familjehemssekreterare inom Vaggeryds kommun.

Kommunen ansvarar inte för andra kommuners barn utan varje kommun ansvarar för sina egna. Men om det skulle behövas kan ett familjehem i annan kommun komma i fråga, men det är alltid placeringskommunen som är ansvarig för att barnen.

– Det vi söker akut är ett jourhem som ska kunna ta emot två barn i åldrarna 0 – 18 år. Som jourhem är man hemma på heltid och ersättning utgår oavsett om jourhemmet har en placering eller inte. Det är ett uppdrag för den som vill spela roll i ett barn, eller ungdoms, liv och att man gärna få ta kontakt med oss för att få mer information, säger Jenny Myrstedt.

– För att bli ett jourhem krävs generellt ingen speciell utbildning eller erfarenhet. Det viktigaste är att man kan erbjuda barnen god omsorg och trygg och harmonisk tillvaro.

För att bedöma familjens lämplighet görs en utredning med hembesök och intervjuer när en intresseanmälan lämnas. Det finns några krav att tänka på; Familjen ska bo i kommunen, inneha körkort, möjlighet att ta emot två barn samtidigt samt att minst en vuxen är hemma på heltid. Som jourhem får man inte förekomma i något belastning-, social- eller kronofogderegistret.

Som kontrakterat jourhem utgår ett fast grundarvode oavsett om man har placering eller inte.

– Att vara familjehem kan vara en utmaning, men så mycket mer. Att vara jourhem är att göra en insats för ett barn eller ungdom som är i behov av trygghet. Kanske har du som tänker på att vara jourhem arbetat med barn och ungdomar, eller har haft tankar om att öppna upp ditt hem för barn eller ungdom men stannat vid just en tanke, avslutar Jenny Myrstedt.

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *