Nyheter

Solig vårstädning på förskola

Nyheter I lördags var det full aktivitet på Förskolan Friskus i Vaggeryd när den traditionella vårstädningen hölls.

Den nybyggda trappan vid rutschkanan.  [1/11]

Susanne Nilsson  [2/11]

Susanne får hjälp med blomsterarrangemangen.  [3/11]

Ny sand i sandlådan framför kiosken.  [4/11]

Martin Berggren får åka med barnen i ”bussen”.  [5/11]

Kalle Nilenfors städar ute  [6/11]

Jonna Haegerstam på trappan.  [7/11]

Ett gammalt järnrör hade hittats och fick grävas upp.  [8/11]

Inte bara arbete denna varma vårdag...  [9/11]

Fönsterputs.  [10/11]

Barnen leker vid kojan.  [11/11]

Klockan nio anlände de första familjerna och sedan var det snabbt full aktivitet med mängder av olika sysslor som hade beslutats av förskolans styrelse och personal.

Storstädning både inne och ute, tvätt, fönsterputsning, ny sand till sandlådan och rensning av förråd var några av alla aktiviteter som företogs. Dessutom togs det fram solsegel och parasoller inför sommarsäsongen.

En gång per termin träffas alla familjer på det här viset och gör det fint på förskolan. En av de glada föräldrarna är Jonna Haegerstam:

– Jag tycker det känns bra att kunna vara med och påverka mina barns arbetsmiljö och bidra till att deras gård och innemiljö blir bättre.

På Förskolan Friskus finns en gemensam övertygelse om att barnomsorgen blir bättre om föräldrarna är naturligt engagerade i barnens vardag. Friskus är nämligen ett föräldrakooperativ – en ideell förening som drivs av föräldrarna. Här finns bara en enda avdelning med 21 barn i åldrarna 1–6 år. Förutom fixardagarna får föräldrarna rycka in som vaktmästare och vikarie några gånger per år.

Mikael Wahss har nyss fyllt släpvagnen med skräp:

– Det är inte så farligt som det låter och det är helt klart värt det. Det känns väldigt bra att vara delaktig i och bidra till verksamheten på olika sätt. Barnen är ju här hela dagarna! Att jag kan påverka verksamheten och känner alla föräldrarna och barnen ger mig en känsla av trygghet. Känner jag mig trygg så tror jag att barnen gör det också.

Det fina vädret bidrog naturligtvis till en härlig stämning denna varma vårdag på förskolans lummiga naturtomt som ligger i utkanten av bostadsområdet Södra Park i Vaggeryd.

Susanne Nilsson har precis fyllt på jord i planteringslådorna och får hjälp av barnen att plantera blommor:

– Jag tycker dessa fixardagar är en jättebra möjlighet att lära känna barnen på förskolan mer och även deras familjer under tiden man utför olika sysslor tillsammans.

På vår- och höststädningen är även barnen med och hjälper till eller leker. Lika viktigt som själva fixandet är samvaro och gemenskap. Familjerna fikar tillsammans och avslutar dagen kring grillen. Efter en trevlig arbetsdag kan Rebeca Bodén pusta ut:

– Jag tycker det är kul att få möjlighet att lära känna föräldrarna mer än bara vid lämning och hämtning. Det är också roligt att se sitt barn leka med de andra barnen, vilket man inte har möjlighet till under dagtid.

Rebeca tycker det är bra med kooperativ för att det är en snabb process från idé till handling. Hon berättar att inför denna dag hade personalen fått en idé att det behövdes en trappa bredvid rutschkanan. Och nu har en familj byggt den och satt den på plats!

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *