Nyheter

Sommarkul, en satsning för barn och ungdomar i Vaggeryds kommun

Nyheter Sommarkul i år håller på från 15 juni till 6 augusti och riktar sig till alla barn och ungdomar från sju till arton år i kommunen.

Det började som ett AME-projekt som startade 2010 på Bäckalyckan som ett dagläget. Detta fungerade så bra så när projekttiden på tre år tog slut så ville man att detta skulle fortsätta och då lotsades det över till den öppna ungdomsverksamheten hos Kultur- och fritidsförvaltningen.

– Vi var ändå delaktiga i projektet. Då var vi på ett ställe i Vaggeryd, sedan utvecklades detta med att vi började köra bussar från Skillingaryd och andra småorter. I och med pandemin har vi inte möjlighet att vara inomhus eller att erbjuda bussar. Därför åker vi ut till ytterområden och småorter, berättar Tommy Wallin som är chef för den öppna ungdomsverksamheten. 

– I Vaggeryd och Skillingaryd samlas vi varje dag i två pass, ett på förmiddagen och ett på eftermiddagen för här finns det flest barn. Det kommer även att finnas aktiviteter i Hok, Tofteryd, Klevshult, Byarum, Åker, Bondstorp och Hagafors en till två gånger i veckan.

– Från början fick vi en budget på 150 000 kronor och det räckte inte så långt men 2015 satte regeringen ett tillslag för kostnadsfria sommarlovsaktviteter för ungdomar. Då fick vi en viss summa som gjorde ett bra tillskott för verksamheten. Då kunde vi göra de lite större resorna och engagera föreningar som kunde stötta oss. Tyvärr togs dess pengar bort och kunde inte fortsätta på samma sätt som vi gjort de senaste åren och köra i åtta veckor så vi fick dra ner till fyra veckor i stället. Vi kunde heller inte på grund av pandemin vara många inne i ett hus, så då gjorde vi om sommarkul. Vi är ute i stället, i hela kommunen, fortsätter Tommy.

– Vilka aktiviteter som kommer att anordnas kommer ut allt eftersom och på vissa aktiviteter är det anmälningar som gäller. Blir det fullt så lottar vi så det är inte först till kvarn. Har man varit med på en resa innan prioriteras de som inte fått plats innan, avslutar han.

UC-UG är en öppen verksamhet vilket innebär att man kommer och går som man vill. Man arbetar för allas lika värde och att alla barn och ungdomar ska känna sig välkomna. Deltagarna är med under eget ansvar. Som deltagare har man ansvar att vara en god kamrat och visa respekt för alla övriga på Sommarkul. UC-UGs Sommarkul bedrivs i en drogfri miljö.

Arkivbild från 2018

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *