Nyheter

Sommarlovslediga ungdomar fick träffa brandkåren

Nyheter Mats Carlsson och Aliaa Alubeidi från räddningstjänsten i Skillingaryd besökte slätten där sommarlovslediga barn hade sommarkul

Mats Carlsson från räddningstjänsten vilar sig i form innan sommarlovslediga barn anländer  [1/10]

Klockan är slagen och Mats, tillsammans med Aliaa, berättar om yrket  [2/10]

Aliaa visar alla verktyg  [3/10]

  [4/10]

  [5/10]

  [6/10]

Fick prova att hålla i verktygen  [7/10]

En del var av lite tyngre variant som används vid trafikolyckor  [8/10]

Äldre sommarlovslediga kom också förbi Slätten under tisdagsförmiddagen och ställde frågor  [9/10]

Sommarkul arrangeras på Slätten i Skillingaryd  [10/10]

Medan ungdomarna ville höra, se och prova att bära olika redskap som fanns i brandbilen som var uppställd vid slätten i Skillingaryd under tisdagsförmiddagen berättade räddningstjänsten om sin vardag.

– Det kanske är så att vi inte får upp dörrarna på en bil som varit med om en trafikolycka använder vi dessa, säger Aliaa och visar upp de olika verktygen.

Mats Carlsson berättar samtidigt att ”förr”, på 90-talet, var bilarna av sämre standard och då klippte man upp väldigt många bilar för att få ut besättningen, men idag är det ytterst sällan klippverktygen behöver användas.

– Ibland får vi klipp bilratten för att komma åt en skadad förare, då använder vi den här, säger Aliaa och Mats inflikar att den här tången även kan användas att klippa tånaglar med så att brandmännen får på sig sina stövlar, vilket gav ett gott skratt hos ungdomarna som inte riktigt var säkra på om det var skämt eller inte….

Brandmännen fick frågan om vad det är för sorts larm de åker på.

– Av alla larm kan man säga att 25% är brand, 25% är trafikolyckor, 25% är automatlarm som utlösts och resterande 25% är övrigt vilket kan innebära att man hjälper till vid hjärtstopp exempelvis. Vi har ungefär 320 larm om året. Ett automatlarm är inget falsklarm utan larmet beror alltid på något. Det finns ungefär 120 automatanläggningar i kommunen, berättar brandmännen.

Taggar

Dela


1 reaktion på Sommarlovslediga ungdomar fick träffa brandkåren

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *