Nyheter

Sorgligt beslut med framtidsvision

Nyheter Besluta om att avveckla kommanditbolaget Näringslivsrådet lämnade debatt med både bedrövelse och framtidstro, och hopp, från kommunfullmäktiges ledamöter under gårdagskvällen i Vaggeryd

Det var vid stämman i april som det framgick att Vaggeryds Näringslivsråd inte längre ville ta ansvar för kommanditbolaget och gjorde ställningstagandet om att upplösa kommanditbolaget. Sedan dess har kommunstyrelsen sagt sitt som igår kväll föreslog kommunfullmäktige att avveckla bolaget.

– Jag tror att man i framtiden kan hantera näringslivsfrågor i bolagsform. Det är lite sorgligt att vi nu ska avveckla bolaget, men idag gör vi ett inriktningsbeslut, säger Gert Jonsson (M).

– Vi får acceptera det här tråkiga beslutet, säger Kenth Williamsson (S).

– Tråkigt att vi tar det här beslutet. Vi måste hitta andra vägar fram. Jag tycker att det här är sorgligt. Vår tillväxt och förmåga att kunna få hit nya invånare beror på näringslivet, konstnärer, kulturarbetare, handlare, industri. Nu när vi inte från kommunens sida kan ta tillvara på det som kommuninvånarna behöver är bedrövligt. I delårsrapporten som vi nyss avhandlades står det att en politisk vilja rapporterar framöver föra detta vidare. Vi behöver dansa tillsammans för att skapa tillväxt. Jag kan bara beklaga det här. Hoppas och utgår att vi kan hitta andra lösningar. Misslyckade politiska resultat, säger Carina Ödebrink (S).

– Misslyckade eller inte får stå för Carinas synpunkt. Det gäller att gilla det här läget. Jag hade önskat att vi hade kunnat driva bolaget. Vår kommun är en viktig näringslivskommun. Vi är inte så bra i nyföretagaredelen, men dialogen fungerar mycket bra. Det viktigaste är att man har en fungerande organisation som fungerar. Vi ska inte släppa näringslivsfrågorna, menar Gert Jonsson (M).

Mats Oskarsson (M);
– Det är ett misslyckande när man måste lägga ner något sånt här. Jag förutsätter att alla läst alla handlingar innan vi sitter här i kväll. När det gäller tobakslagen kanske vi sätter krokben för våra företagare istället. Vi ska kratta manegen och hjälpa företagen istället.

– Jag tycker att du Carina gjorde något ofint, du menade att politikens fel att det blev så här. Det här är starten på något nytt. Vi ska hjälpa till att stötta, säger Ulf Abrahamsson (C).

– Det låter på dig som om organisationen inte var optimal. Det var en bra modell och det är det fina att det kommer just underifrån. Jag vill fråga dig Mats vad anser du att Näringslivet tycker om verksamheten, det hade varit intressant att höra. Det är ert kommunprogram som ni står bakom, menar Kenth Williamsson (S).

– Engagemanget från näringslivet minskar radikalt och man tycker inte att det är värt i den investerade tiden som gjorts. Hade det varit en mötesplats så hade man naturligtvis kommit och mött upp. Näringslivsrådstjänsteman som man byter ut. Nu går vi vidare med något som näringslivet vill ha istället, svarar Mats Oskarsson (M).

– Det är en del intelligenta svar som kommer upp här. Jag tror att vi har haft samförstånd med dig tidigare Kenth, nu känner jag inte igen dig när du står här och pratar. Visst finns det engagemang i näringslivet. Vi kan inte stanna kvar på stenåldern, saker och ting händer. Det konceptet vi haft passar vi inte just nu. Vi måste hitta nya vägar som förhoppningsvis är bättre med näringslivet. Vi är helt överens om att det är den här vägen vi vill gå. Att vi ska driva kommanditbolag är mycket jobb, det är klart att vi inte orkar med det. Industrin och industrin, företagen idag är små, vi är många tjänstemannaföretag. Det har hänt en del på vägen. Jag upplever inte att vi står vid sidan om i näringslivet. Kenth, som sagt var, vi har diskuterat det här hela tiden. Det har inte varit bättre än vad det är nu, men det måste växa fram och hur vi vill göra i framtiden, det uppdraget har vi att göra framöver. Det viktigaste ordet är tillsammans, menar Jörgen Johansson (C).

– Vi kan konstatera att vi har haft nästan samma synpunkter. Men jag är inte överens med er skrivelse, menar Kenth Williamsson (S).

– Vi ska inte titta i backspegeln, utan vi måste titta framåt. Det är företagarnas person vi söker. Vi ska göra något riktigt bra av detta, säger Gert Jonsson (M).

– Jag har varit med i det här gänget länge. 2015 havererade det här rådet. Vi tog beslutet, mot min vilja, att flytta in platsen till kommunledningskontoret. Vi vill såklart satsa på det här och vi kunde helt enkelt inte fortsätta med det. Någon från näringslivet måste vara med och hjälpa till, säger Allan Ragnarsson (M).

– Jag har inte suttit med i näringslivsrådet. Men det här är viktigt. Gör man samma sak så får man samma sak tillbaka. Det är tydligt att näringslivet inte vill ha det så här. Strukturen ser annorlunda ut idag. Det handlar inte om att det varit dåligt, men näringslivet efterfrågar något annat. Det ska komma underifrån, handeln, kulturarbetare, industrin och vi ska lyssna på alla, säger Ewa Magnusson (L).

Annelie Borgström (S); ”Jag kan hålla med dig Jörgen till viss del. Det här går inte att dra en långbänk. Vi pratar kompetensbrist. Det händer inte om 10 år, det här händer idag. Vi kan inte tjabba mot varandra. Här handlar det om en ny näringslivschef. Det är inte bara den som är mottagare, jag förväntar mig lika mycket från näringslivet. Någonting måste vi vara tydliga med. Man har alltid ansvar om sin egna kompetensutveckling. Vi har inte tid att dra det här i långbänk. Kompetensbristen är nu”.

– Jag tror ni missade poängen, Allan, det skrevs förra mandatperioden. Hur roligt är det att sitta i den styrelsen när man ska vitaliseras? Vi vill inte ha den verksamhet som vi hade, hur roligt är det att sitta i den styrelsen då?, undrar Kenth Williamsson (S).

– Kenth verkar vara kvar i dåtid, jag håller med dig Annelie Borgström. Näringslivstrategin jobbar vi med. Nu krokar vi arm, menar Gert Jonsson (M).

– Vi har alla olika ingångar i debatten. Först vill jag yrka bifall. Det är möjligen att det varit historiskt bra. Men de sista åren har det inte fungerat det har man hört ”på byn”. Oftast är det personberoende och engagemanget har inte funnits. Hur ska vi driva det här och det är sånt som vi får titta på, menar Thomas Axelsson (KD).

– Jag yrkar bifall till förslaget. Det som är spännande att lyssna på, är dels gammalt och då ska det anställas en kommunal tjänsteman som jobbar inom näringslivet. Vi måste ha en aktiv näringslivspolitik först och främst. Det måste fram att vi vill ha en näringslivsstrategi, kommenterar Roger Ödebrink (S).

Beslut blev enhälligt enligt kommunstyrelsens förslag att avveckla kommanditbolaget och samtliga fullmäktigeledamöter krokade arm…

Taggar

Dela


Läs mer

Nystartad företagarförening: Vi ska skapa kontaktytor och nätverka

1 reaktion på Sorgligt beslut med framtidsvision

Beslutet att ta vansinnigt höga avgifter för att få sälja tobak i kommunen kommer att gynna smugglingen och svartförsäljning av tobak.
Lagliga småföretag med tobaksförsäljning som ”kundservice” kommer att bli tvungna att sluta.
6500:- / 4500:- i avgift återspeglar inte det arbete som kommunen behöver lägga ner på detta !!

Stig Svensson (SD)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *