Nyheter

Spännande seniorvecka väntar

Nyheter Äldresamordnarna Anita Jonsson och Maria Jigåker välkomnar alla 65 plussare till årets seniorvecka med start nästa måndag. – Våga åk över Dulebäck, hälsar Jonsson/Jigåker

Anita Jonsson och Maria Jigåker berättar om seniorveckan

En vecka fylld med aktiviteter och information. Årets seniorvecka ”Lust till livet – hela livet” startar med mässa nästa måndag. 

Det är tredje året men andra året som en hel vecka med aktiviteter, hur kom ni på det här?

Anita Jonsson: ”Det finns lite olika men få koncept i länet och vi hittade vår egen nisch”. Inför årets seniorvecka började duon jobba med i maj månad, förfrågan skickades ut till de som var med föregående år och några har hört av sig själva.

Likt förra året kommer det även i år startas med en seniormässa på Mejeriet. 

Maria Jigåker berättar mer om öppningsdagen: 

– Vi inleder årets seniorvecka med en mässa på Mejeriet. Vi har ett 30-tal utställare bland andra räddningstjänsten, polis, rehab, kost, SÅM, vårdcentralerna, pensionärsförbund, kyrkor, bibliotek och vi har rådgivare från energi, hälsa och konsument på plats. Vi har bjudit in Kenth Williamsson och Gert Jonsson som ska svara på äldrefrågor. Vi har försökt att samla det som berör seniorer under ett och samma tak och vi kallar den seniormässa. 

Under veckan kan seniorerna delta i en mängd olika aktiviteter. Anita Jonsson igen: 

– Vi samarbetar med pensionärsförbunden och kyrkorna så deras aktiviteter denna veckan inkluderas i vårt program. Vi försöker hitta sådant som äldre kan ta del av. Bland annat blir det öppet hus på Furugården där man kan få se det nya biståndsbedömda boendet som finns där. Vi har hjälpmedelscafé som rehab ansvarar för. Där får man testa hjälpmedel och sin balans bland annat. 

På onsdagen blir det ”Skratt är inget man skojar bort” med tv-kändisen Henrik Widegren. 

– Jag och Anita var på hans föreläsning i Jönköping och tycker att han är fantastisk. Av en slump hittade Anita att Hälsocenter hade bjudit in honom till ett föredrag denna dag så vi såg över möjligheten att han kunde få besöka seniormässan, och det gick bra! Vi ansökte om pengar från Ulla von Seths stiftelse så vi har delat ut 150 gratisbiljetter till föreläsningen. Han ska prata om att må val och vad som händer när man skrattar, han skriver egna visor och föreläser på ett väldigt roligt sätt.

Förra årets mässa på startdagen för seniorveckan besöktes av 200 personer. Men siktet är högre och äldresamordnarna vet att veckan var väldigt uppskattad. 

– Vi tror att vi kan engagera 400 totalt för hela veckan. Vill man prova på något som du inte gjort tidigare? Båda pensionärsförbunden lovar att ta hand om de nya som kommer på deras aktiviteter då vi kallar det här en ”prova-på-vecka”. Utanför tätorterna Vaggeryd och Skillingaryd arrangeras i år en dagledigträff i Klevshult med fika och gemenskap. Vi erbjuder en blandad kompott helt enkelt, menar Maria Jigåker. 

De som inte varit med tidigare och funderar på vad seniorveckan ger, vad vill ni säga till dem?

– Ta chansen och kom ut. Boka in våra aktiviteter redan nu i almanackan. Är man osäker så får man gärna kontakta oss så hjälper vi till att svara på frågor. Man behöver inte anmäla sig till de olika aktiviteterna (reds anm; förutom föreläsningen med Henrik Widegren där biljetterna är utlämnade). Till sist säger vi: Våga åk över Dulebäck – besök era grannar på andra sidan, summerar Jigåker och Jonsson. 

Vad väntar seniorerna? Sittgymnastik, bowling, prova på styrketräning/balans/styrka, skapa med remixa, mat och prat med kostchefen, öppet hus Furugården, konsert, boule, sopplunch, föreläsning, dagledigträffar, sittyouga, hjälpmedelscafé, körsång, stavgång, fika på frälsas, Canasta… och den stora mässan där ett 30-tal utställare får seniorerna lust till livet – hela livet. 

– Våga åk över Dulebäck, hälsar Anita och Maria

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *