Nyheter

SPF på cykeltur

Nyheter I dag tog elva SPF:are från Skillingaryd en cykeltur till Nåthult och fick höra PO berätta om ”den halte och den läspe”.

SPF cyklade från Skillingaryd till Tofteryd. Foto Bengt Magnusson  [1/6]

"Det hade behövts en cykelväg". Foto Bengt Magnusson  [2/6]

I Nåthult stannade cyklande SPF:are. Foto Bengt Magnusson  [3/6]

PO Toftgård berättade. Foto Bengt Magnusson  [4/6]

SPF cyklade till Nåthult. Foto Bengt Magnusson  [5/6]

Utanför Tallnäs var cyklarna parkerade och en del av sällskapet passade på att avnjuta pannbiff.  [6/6]

– Vi cyklade till Nåthult där PO Toftgård berättade om Birger Jarl ”Abboten från Nydala och Nåthultabonden”. Därefter valde några av oss att avnjuta lunch på Tallnäs innan vi cyklade hem till Skillingaryd igen, berättar Bengt Magnusson. 

– Vi saknar utlovad cykelväg. Den hade varit på sin plats i dag, tycker vi cyklister, hälsar Göran Lemke gällande den omdiskuterade cykelvägen Skillingaryd – Tofteryd som ännu inte anlagts. 

Birger Jarl: 1238 skickade Erik Eriksson ”den halte och den läspe” Birger Jarl till Nåthult för att medla mellan munkarna och bönderna om markerna här och på moen ner mot Lagan. Efter viss ersättning från kung Erik gick munkarna med på att släppa markerna till bönderna. Munkarna var hårdföra förhandlare och drog sig inte för ”urkundsförfalskning” för att nå sina mål. 

Skulpturen som visade för cyklande SPF:are är gjord av PO Toftgård 2022 och gjord av en halvrutten lönn, motorsåg och någon vinkelslip. 

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *