Nyheter

Starkt kvartal för AQ Group

Nyheter AQ Group med fabrik i Vaggeryd med flera platser noterar för tredje kvartalet 2020 ett starkt resultat..

Aq Vaggeryd. Arkivbild

Tredje kvartalet, juli-september 2020 i sammandrag

• Bra kostnadsanpassning ger förbättrat rörelseresultat
Nettoomsättningen minskade med 11,4 procent till 1 104 miljoner kronor (1 247)
Rörelseresultatet (ebit) ökade med 12,4 procent till 97 miljoner kronor (87)
Resultatet efter finansnetto (ebt) ökade med 13,4 procent till 93 miljoner kronor (82)
Resultatmarginal före skatt (ebt procent) uppgick till 8,4 procent (6,6)
Kassaflödet från den löpande verksamheten ökade till 139 miljoner kronor (132)
Resultatet per aktie efter skatt uppgick till 4,30 kronor (3,77)

• Nio månader, januari-september 2020 i sammandrag
Nettoomsättningen minskade med 6,6 procent till 3 563 miljoner kronor (3 813)
Rörelseresultatet (ebit) ökade med 0,1 procent till 276 miljoner kronor (276)
Resultatet efter finansnetto (ebt) minskade med 2,0 procent till 258 miljoner kronor (263)
Resultatmarginal före skatt (ebt procent) uppgick till 7,2 procent (6,9)
Kassaflödet från löpande verksamheten ökade med 28,6 procent till 445 miljoner kronor (346)
Resultatet per aktie efter skatt ökade med 3,7procent till 12,21 kronor (11,77)
Soliditeten uppgick till 56procent (51)

Vd har ordet

Anders Carlsson, vd och koncernchef för Aq

AQ Group förbättrar ebt-marginalen till 8,4 procent i tredje kvartalet trots att nettoomsättningen minskade 11,4 procent.

Förklaringen till detta är bra arbete under det senaste året med att sänka våra kostnader samtidigt som volymerna återhämtade sig mot slutet av perioden.

Vi har även god tillväxt i kvartalet inom medicinsk teknik, marin infrastruktur, järnväg samt maskinbearbetning av komponenter till gasturbiner.

• Marknaden
Utvecklingen inom medicinsk teknik har varit stark och vi är med och tillverkar komponenter och system till kunder som levererar utrustning som används för vaccintillverkning. Marin infrastruktur innebär att vi levererar kapslingar och elskåp till automationslösningar, både på fartyg och i hamnar.

Inom järnväg har vi fördubblat försäljningen i Indien genom att sälja till fler kunder och nya projekt. Även leveranser av kapslingar, induktorer och körkontroller till järnvägskunder i Europa har tagit bra fart efter sommaren. Vi gynnas även av den konsolidering som pågår för maskinbearbetning av komponenter till gasturbiner där vi är starka framförallt inom gnistning.

• Covid-19
Vi har erhållit bidrag för att hantera konsekvenserna av covid-19 men i mindre omfattning än under andra kvartalet. En justerad ebt-marginal med hänsyn tagit till erhållna bidrag är 7,2 procent och den totala mängden bidrag och stödåtgärder är 13 miljoner kronor under perioden.

Situationen kring covid-19 har varit stabil. Våra enheter har utvecklat sina arbetsmetoder för att hantera viruset. I de fall då vi har haft medarbetare med covid-19 har vi arbetat intensivt med smittspårning, karantän och andra selektiva åtgärder för att hindra fortsatt spridning på våra arbetsplatser. Vi ser nu att smittspridningen i vår omvärld ökar igen och har fullt fokus på att fortsätta med våra åtgärder under den långa tid som viruset sannolikt kommer att finnas runt omkring oss.

• Organisation
Under kvartalet har vi annonserat en stängning av vår enhet i Smedjebacken och flytt av verksamheten till Estland. Vi har även lagt ner en mindre enhet i Serbien och flyttat denna produktion till Bulgarien. I Kanada har vi flyttat verksamheten till en ny och betydligt mer ändamålsenlig byggnad som ligger nära den tidigare byggnaden.

• Kassaflöde och balansräkning
Vårt operativa kassaflöde från den löpande verksamheten är 139 miljoner kronor. Detta i kombination med mer återhållsamma investeringar bidrar till att nettoskulden fortsätter minska. Rörelkronorapitalet är oförändrat sedan förra kvartalet trots att produktionen ökade i september från låga nivåer. Det har varit utmanande att arbeta med lagerstyrning under året och våra ansträngningar har nu lett till att lageromsättningshastigheten återgår till tidigare nivåer.

• Förvärv
Förvärv är en betydelsefull del av AQ:s strategi för att stärka närvaron och förmågan inom de produktområden och geografiska marknader där vi ser möjligheter till tillväxt och förbättrad lönsamhet. Under covid-19 har det av naturliga skäl varit lugnare på marknaden för förvärv men i takt med att situationen stabiliserats så återgår vi nu till att arbeta som vanligt enligt vår förvärvsstrategi.

• Utsikter
Vår målsättning är fortsatt att vara en långsiktigt stabil, växande och lönsam koncern med en rörelsemarginal efter finansnetto på 8 procent och en stark finansiell position.

Med starka relationer till världsledande kunder och engagerade medarbetare skall vi jobba hårt med att effektivisera våra tillverkningsenheter och sänka våra inköpskostnader samtidigt som vi anstränger oss ännu mer för att vinna affärer från existerande och nya kunder.

Grunden för detta är våra starka kärnvärderingar som hjälper oss i vardagen. Dessa är kundfokus, enkelhet, entreprenörskap, kostnadseffektivitet samt att visa mod och respekt i relationen till våra kunder, leverantörer och kollegor.

AQ Group är med vår decentraliserade struktur och starka balansräkning fortsatt väl positionerade för att vara en pålitlig och ”Reliable” leverantör till krävande industriella kunder.

Anders Carlsson
Koncernchef och vd

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *