Nyheter

Statlig garanti drar undan fibern?

Nyheter Informationen om statliga garantin från regeringen slog ner som en mindre bomb - i alla fall hos ortens fiberföreningar. "Alla ska ha tillgång till fungerande internet och till 5000 kronor". Mycket ovanligt beslut menar ordförande för västra fiberföreningen som nu lugnar landsbygdsborna.

Arkivfoto; Fibernedläggning

Vad menas med den statliga garantin egentligen? Allt arbete våra fiberföreningar lagt ner under så många år till ingen nytta? Varför kommer detta beslut nu? Vem vill betala fyra gånger mer för, möjligen lägre uppkoppling, men fullt fungerande? Frågorna är många och regeringen har satt vår landsbygd i ovisshet.

– Länets kommuner samlades hos Länsstyrelsen och Landshövdingen och inbjudne statssekreterare Alf Karlsson från Näringsdepartementet så sent som förförra fredagen, då nämndes inget om denna satsning vilket hade varit rimligt, då det var just sådana frågor som lyftes, att alla ska kunna ha tillgång till Internet, säger Gert Jonsson (M) kommunalråd.

I grunden är Gert positiv till satsningen men samordningen kunde varit mycket bättre från regeringens sida och menar på att när olika myndigheter inte samkörs så blir det stora bekymmer för alla berörda. Vad det innebär för våra kommunala fiberuppdrag i nuläget kan inte Gert bedöma.

– Vår målsättning är ju att alla ska ha möjlighet att ansluta sig till fiber minst 100 megabite per sekund för att kunna använda nutiden och framtidens tjänster fullt ut. 10 megabite är ju i dagens internetflöde inte så stabilt, men visst det räcker till det absolut nödvändigaste, menar Gert.

– Det viktigaste just nu är att våra fantastiska fiberföreningar med full kraft kan bygga ut fibernätet för då tryggas hela kommunens internetleverans för framtiden och alla kan bo, verka och leva i hela vår kommun, avslutar Gert.

Bengt Dahlqvist, ordförande i västra fiberföreningen, tycker att beslutet är ovanligt men är inte orolig.

– Arbetet fortskrider som tidigare beslutats. Den här statliga garantin är till för de som inte kan få bredbandsanslutning på annat sätt. Det rör sig om 300 – 400 anslutningar i hela Sverige och inte här hos oss, lugnar Bengt sina medlemmar i fiberföreningen.

Regeringskansliets pressmeddelande i sin helhet går att läsa här

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *