Nyheter

Statliga regler styr

Nyheter Migrationsverket ansvarar för ungdomarna i kommunens HVB-hem när dessa har fyllt 18 år. Socialchefen Lotta Damberg svarar den oroliga kommuninvånaren

– Kommunen får 0 kr från dagen de ensamkommande fyller 18 år och ej har fått ett uppehållstillstånd. En del har redan fyllt 18 år, och har ännu inte ett uppehållstillstånd men eftersom de statliga reglerna först börjar gälla 1 juli har nämnden i ett beslut i höstas tillåtit det antal barn som fyller under våren att bo kvar för att slutföra terminen i skolan, säger Lotta Damberg socialchef i Vaggeryds kommun. 

Enligt statliga regler som Vaggeryds kommun ska förhålla sig till gäller följande;
När individ är i asylansökningsprocessen ska överflytt till Migrationsverket ske på 18-årsdagen och då vilar ungdomens framtid i migrationsverkets ansvar. Varje ungdom har en planeringsprocess vid flytt där handläggare från kommunen och handläggare från Migrationsverket planerar tillsammans med den enskilde.

Socialförvaltningen har ansvar att hjälpa de ungdomar som fyllt 18 år, och har fått uppehållstillstånd, som inte kan ordna boenden på egen hand.

Socialförvaltningen har i plan att tillgodose boenden för det antal ungdomar som fyller 18 år med uppehållstillstånd som inte på egen hand kan hyra en bostad.

– Vi har ingen kunskap om boende som Migrationsverket ordnar för varje enskild, avslutar Lotta.

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *