Nyheter

Sticklingar lockade

Nyheter Palletblad, nässla, nälla, coleus ja blomman med många namn var fokus på Vaggeryds bibliotek idag.

Palettblad lockade i Vaggeryd  [1/8]

Här valdes fina varianter  [2/8]

Många små växter att välja bland  [3/8]

Drygt 30 sorter fanns att plocka  [4/8]

Nya trädgårdsintresserade  [5/8]

Även elefantöra på plats  [6/8]

Samtal om odling i full gång  [7/8]

Sticklingar och böcker fanns på biblioteket  [8/8]

På Vaggeryds bibliotek var flera entusiaster på plats för att passa på att plocka och byta sticklingar. Blomman som idag var fokus är palettblad, en lättodlad och snabbväxande bladväxt. Det lämnades även in elefantöra som andra besökare kunde få. 

– Vi hade vid start idag 23 sorters palettblad, men nu har några varit och lämnat så det är uppåt 35 olika sorter nu, berättar Kajsa Folkesson på biblioteket i Vaggeryd som själv tagit med en stor del av sticklingarna.

Palettblad har blivit en populär växt, kanske för att den växer snabbt.
– Min farmor bytte palettblad redan på 30-talet, de är lättskötta och enkla att ta sticklingar av, det är en växt alla kan ha och man kan gå ihop för att byta med varandra, menar Kajsa.

Bibliotek arbetar för hållbarhet med delande, lärande och återbruk med gemenskap. Böcker kring odling fanns tillgängliga och samtal om växter spirade fram bland besökarna. Under våren i år och föregående år har man anordnat fröbibliotek där man kan hämta och lämna fröer vilket varit mycket uppskattat. 

– Det är något roligt att samlas kring, speciellt i dessa covid-tider, tycker Kajsa. Man når ut till många människor och ser vad de har att erbjuda.

Åsa Storck, bibliotekschef tycker att det märkts att många varit hemma under denna sommar, speciellt har många barnfamiljer lånat böcker hos Vaggeryds bibliotek.
– Det är fler som har nyttjat meröppet som ger tillgång till biblioteket utanför ordinarie öppettider. Det är bra om man inte vill komma samma tid som alla andra.

Sticklingarna kommer finnas att hämta på biblioteket under veckan; tills de tar slut.

 

Taggar

Dela


3 reaktioner på Sticklingar lockade

Hej Emelie! Inget planerat än, men efter det stora intresset i Vaggeryd kan det säkert bli aktuellt med något liknande på Skillingaryds bibliotek! hälsningar Åsa Storck

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *