Nyheter

Stina bakar sig vidare till Schweiz

Nyheter Stina Ljungqvist från Skillingaryd har alltid haft drömmen om att bli konditor. Nu har hon kommit in på en konditorskola i Schweiz tillsammans med elever från hela världen.

Stina går sista året på restaurangprogrammet på Bäckdalsgymnasiet i Jönköping. I helgen fick hon drömbeskedet att hon kommit in på konditorsutbildningen på Culinary Arts Academy där hon ska läsa  ”Swiss Grand Diploma in Pastry and Chocolate Arts”. Detta är en intensiv utbildning där det krävs passion för bakning och ambitionen att göra det till sin framtida karriär. Och passion verkar inte saknas hos Stina Ljungqvist. Ända sedan hon var liten var hon inne på att bli konditor. Med hjälp av CV, personligt brev och betyg fick Stina chansen och hon har tackat ja.

– Detta är en konditor- och chokladutbildning som jag kommer att gå. Först får man lära sig klassiska bakverk, andra terminen börjar man med chokladen och gör chokladpraliner och annat för att den sista, tredje terminen utveckla det med skulpturer av choklad. Examensarbetet är att göra en chokladskulptur. I utbildningen ingår också tolv månaders praktik. I Schweiz får man inte arbeta gratis så om man har sin praktik där får man en lärlingslön, berättar Stina Ljungqvist.

– Det mest spännande med utbildningen är att få lära sig att göra skulpturer i choklad men också att få bo och plugga utomlands. Det har jag drömt om sedan jag var liten. Det verkar väldigt häftigt.

– I juni tar jag studenten och utbildningen i Schweiz börjar i oktober. Jag hittade den här utbildningen av en slump när jag tittade runt. All undervisning är på engelska men man erbjuds franskalektioner eftersom skolan ligger i den franska delen av Schweiz, så det tänker jag passa på att läsa.

– Skolan tar in 200 elever till skolan varje år och då har skolan utöver konditorsutbildningen fyra olika kockutbildningar och tar in elever från världens alla hörn. Utbildningen är CSN berättigad och finansierar hela vistelsen med hjälp av studiemedel. Under tiden på skolan ingår mat och boende på skolans campus. Det är ju ganska unikt just för Sverige. Många elever som kommer från andra länder får nog betala ganska mycket pengar för att gå på den här skolan.

– Vi som föräldrar har ju varit inställda på att hon skulle flytta utomlands och var ju beredda på det. Hon har alltid haft en plan på vad hon vill göra. Men eftersom de bara tar in 200 elever om året så har vi försökt att förbereda Stina på att kanske ha en reservplan i fall hon inte skulle komma in. Men det gjorde hon och blev superglad, berättar Elin Ljungqvist som är Stinas mamma.

– Jag bakar mycket på fritiden och har haft några pop-up caféer och till sommaren planerar jag att jobba med bakning på något vis, avslutar Stina.

Stina har pop up café i Pukarp hos Lottas keramik.  [1/15]

  [2/15]

Så här fint ligger skolan...  [3/15]

  [4/15]

  [5/15]

  [6/15]

  [7/15]

  [8/15]

  [9/15]

  [10/15]

  [11/15]

  [12/15]

  [13/15]

  [14/15]

  [15/15]

Taggar

Dela


1 reaktion på Stina bakar sig vidare till Schweiz

Grattis Stina! Det kommer att bli kanon!
Vi vet ju att du är väldigt duktig och har fått smaka mycket gott!
Önskar dig stort lycka till!
Kram Anna och Anders och hela gänget!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *