Nyheter

Stort projekt med att bekämpa Sjögull – alla måste hjälpas åt

Nyheter Vid kommunstyrelsens arbetsutskott informerades om hur bekämpningsinsatsen i Hokaån fortgår. Det är en insats som tillförts 200 000 kronor av kommunala medel.

Ramar läggs ut för att förhindra solljus till sjöbotten. Arkivbild

Under förra sommaren gjorde länsstyrelsen en inventering av den invasiva arten sjögull i länet. Det visade sig då att Hokaån var en av de mest drabbade vattendragen i länet. Turistnäringen i Hok har begränsats mer och mer då den invasiva vattenvägen skapar ett täckande växtlager som gör att bad, kanotuthyrning och fiske inte längre är möjligt i stora delar av ån.

I samarbete med markägare, kommunen och Länsstyrelsen startades en bekämpningsinsats där ett nytt grepp tas till gällande en täckningsmetod med fiberduk. Men samarbetet med övriga kommuner, organisationer och myndigheter behövs då Hokasjön tillhör även Jönköpings kommun.

– Vi fick information om ärendet och det här är ett stort jobb som inletts. Vi hoppas att vi kan begränsa sjögull och de ramar som nu är utlagda hindrar solljuset från att komma ner på botten av sjön. Här gäller det att samarbeta då sjön också tillhör Jönköpings kommun och vi uppmanar alla att inte flytta grejer till andra sjöar såsom Rasjön eller Fängen då spridningsrisken är stor, menar  Gert Jonsson (M), kommunstyrelsens ordförande.

– Förutom bidraget från länsstyrelsen satsar vi 200 000 kronor för att bekämpa och vi politiker från arbetsutskottet fick information om hur läget ser ut. Det är viktigt att ta det här tidigt så det inte växer till sig för mycket, konstaterar våra heltidspolitiker Kenth Williamsson (S) och Gert Jonsson (M).

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *