Nyheter

Stövaren Siiri jagades av vargar: ”Jag bara skrek”

Nyheter Under morgonen tog Jan Johansson med sig sin stövare Siiri för harjakt i Ålaryd/Gimmarp väster om Skillingaryd. Jaktdagen kunde ha slutat riktigt olyckligt. – Vargarna hade språng på fyra meter i jakten på Siiri.

  [1/4]

  [2/4]

  [3/4]

Lodjuren fångades på kameran under tidig morgon  [4/4]

Under morgontimmarna var ett lodjur och två vargar väster om Skillingaryd, men det är de sistnämnda rovdjuren som höll på att kosta jakthunden Siiris liv…Vi ringde upp hundägaren och jägaren Jan Johansson om händelsen under morgonen. 

– Usch ja, jag höll på att bli av med min hund. Jag var själv i skogen, som pensionär kan man ju gå ut och jaga en stund på morgonen och i dag var det harjakt i Gimmarp/Ålaryd. Jag hade som vanligt med min dubbelchampion Siiri som är en sjuårig stövare.

– Det regnade när jag åkte hemifrån men när jag kom till Gimmarp snöade det rätt rejält, men jag tänkte att Siiri skulle få rastas iallafall. Jag släppte henne och hon försvann mot Vipparp. Jag såg på pejlen att hon var nere vid huset i Vipparp och därefter hörde jag henne skälla något alldeles. Jag tänkte det att ”hade hon redan hittat hare”? Sedan såg jag på pejlen att hon var på väg mot mig och hon skällde väldigt märkligt, inte som hon brukar, ut på en grusväg tillbaka mot mig. När jag ser henne på grusvägen ser jag att hon har något bakom sig. Till min förskräckelse ser jag att det var två vargar.

– Siiri var då 25 meter från mig, jag skrek allt vad jag orkade och lyckades skrämma i väg vargarna som försvann snett norrut mot Kyllås/Nyholm. Siiri kunde jag koppla efter en stund, men hon var rädd. Vargarna hade klippt henne direkt om de fått fatt i henne. Spåren i snön visar att vargarna hade språng på fyra meters längd. 

– Länsstyrelsen har varit på platsen i några timmar och de visste precis vad det var för vargar. Det är en tik och en hane. Vi är väldigt rädda för att det ska bildas revir här i vår skog, vem vågar att släppa sin hund framöver? De tror att det kan vara samma vargpar som håller till kring Mosshult, det är inte långt ifrån Ålaryd. Det här är en upplevelse som jag aldrig kommer att glömma. Jag brukar inte bli uppskärrad, men det här var hemskt. 

– Siiri är välbehållen. Vi ska ut och jaga i helgen och vi får se hur hon beter sig, avrundar en lättad, men skärrad, Jan Johansson.

Foto: Privat

Fotnot: Vi har stängt kommentarsmöjligheten

Taggar

Dela