Nyheter

Styrkeledaren i övningsolycka

Nyheter RäddSam F är beteckningen på ett unikt samarbete mellan länets räddningstjänster. Vi har följt med grupp 2 från Skillingaryds brandstation på årliga länsutbildningen vid Axamo i Jönköping. Del 5 av 5; Hur ser arbetet ut vid en trafikolycka?

Framme vid övningsolyckan visar det sig att Mats har kört in i ett träd  [1/22]

Brandmännen är snabbt på plats  [2/22]

Kontroll av läget och hur föraren mår  [3/22]

Andreas stabiliserar bilen  [4/22]

"Hur mår du"  [5/22]

Genom bakluckan på bilen ska nu Mats tas ut säkert.  [6/22]

Full aktivitet - alla hjälps åt  [7/22]

Ute ur bilen  [8/22]

Nu är Mats ute och ligger på båren  [9/22]

Skylt om olyckan sattes upp  [10/22]

Mats är vaken med klagar över smärta  [11/22]

Ulf från räddningstjänsten i Jönköping är en av övningsansvariga  [12/22]

Mats fixeras vid båren  [13/22]

Nu kommer han ingenstans  [14/22]

Eftersnack om vad man kan göra bättre  [15/22]

Statist Mats klarade sig från bestående men  [16/22]

Johan Dalros från räddningstjänsten i Skillingaryd  [17/22]

Peter Henriksson och Andreas Andersson  [18/22]

Eftersnack  [19/22]

Fredrik Björnberg och Peter Henriksson  [20/22]

Ulf ger tips till Skillingarydsgänget  [21/22]

Mats Carlsson, till vänster, klarade sig i trafikolyckeövningen tidigare och kör nu igång nästa övning som handlar om soteld. Här tillsammans med Tobias från Aneby räddningstjänst  [22/22]

Vi sitter tillsammans med styrkeledare Bo Johansson, grupp två, Skillingaryd i hans bil. Radion har han i högsta beredskap för han vet att snart kommer larmet.

Några minuter senare, via radion, larmas räddningstjänsten till en trafikolycka strax öster om flygfältet i Jönköping. Det rapporteras att en man är skadad efter att han kört in i ett träd. Bo drar iväg med FIP-bilen och efter en stund kommer vi fram till ”olyckan”. En person, som senare ska visa sig vara Mats Carlsson i Skillingaryd, är talbar, ej fastklämd men klagar på smärta. 

Vid ankomsten kollar Bo av läget, hur det ser ut, vad som har hänt och strax därefter kommer brandbilen med Andreas Andersson, Johan Dalros, Peter Henriksson och Tommy Fritz. Tillsammans jobbar de systematiskt, snabbt och lugnt. 

Ulf Lindeberg, sjukvårdsinstruktör från räddningstjänsten Jönköping och arbetar även på ambulansen, finns på plats för att övervaka övningen och han ber brandmännen att på ett säkert sätt få ur Mats från bakluckan. Mats, som sitter i framsätet är rejält skadad och har ont. 

Andreas säkrar upp bilen med klossar, så den inte förändrar i läge och arbetet påbörjas med att få ut skadade Mats ur bilen. Alla hjälps åt att fixera Mats som, på ett enkelt sätt när man står bredvid och tittar, bärs ut via bakluckan på bilen.

Bilderna på en fixerad Mats får tala för sig själva medan Ulf Lindeberg berömde Skillingarydsgänget för en bra, snabb och säker uttagning. 

Mats Carlsson jobbar sedan 2010 heltid på räddningstjänsten Vaggeryds kommun. Han började som deltidsbrandman 1993 och var tredje vecka har Mats beredskap som styrkeledare i Skillingaryd.

– Jag har hand om alla fordon, material, övningar och är utbildningsansvarig för båda stationerna i kommunen, det är fantastiskt roligt, säger en glad Mats.

Ensam är stark säger en del. Vår erfarenhet är den motsatta. Därför har 13 kommuner i Jönköpings län och Ydre kommun i Östergötlands län samt SOS Alarm gjort slag i saken och tillsammans bildat samarbetsorganet Räddsam F. Med gemensamma krafter hjälps vi åt i såväl den operativa räddningsinsatsen som i det förebyggande arbetet. Tack vare samarbetet finns ett stort antal brandmän, styrkeledare, insatsledare och brandingenjörer i jour och beredskap året runt, dygnet runt alltid redo att hjälpa till vid nödsituationer.

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *