Nyheter

Styrkonstruktion lämnade gamla fotspår och automatiserade flödet

Nyheter Under fredagsmorgonen träffades företagare i fikarummet hos Styrkonstruktion i Vaggeryd. Business Vaggeryd bjöd in till näringslivsfrukost, det nätverkades och värdföretaget presenterades. – Det är en revolution man knappt trodde var möjlig, säger vd:n Tomas Gustavsson.

Näringslivsfrukost hos Styrkonstruktion under fredagsmorgonen  [1/14]

Ska snart in i en styrenhet  [2/14]

Företagare nätverkade och fick guidad rundvandring på Styrkonstruktion  [3/14]

På datorn syns ett foto...  [4/14]

...och på väggen görs en avbild  [5/14]

  [6/14]

Rundvandring på Styrkonstruktion där nästan samtliga frukostdeltagare nyfiket följde med på  [7/14]

  [8/14]

Tomas Gustavsson, vd Styrkonstruktion, berättar  [9/14]

Tomas Gustavsson och Kalle Hermansson snackar innehåll i skåp  [10/14]

  [11/14]

  [12/14]

Styrkonstruktion stöttar motorsport  [13/14]

  [14/14]

Albin Sandberg och Tomas Gustavsson från Styrkonstruktion berättade om deras digitala resa. 

– Vi vill förmedla vad digitalisering inneburit för oss. Företaget grundades 1992 och ägs av den nuvarande ägargruppen sedan 2009. Vi är 20 medarbetare som har hög kompetens inom el, automation, montering och programmering. Sju av tio företag har påbörjat automatisering i sin verksamhet och branschen är hetare än någonsin. Vi tillsammans har utvecklats personligt och på ett professionellt sätt. I dag har vi flexibilitet, effektivitet och god arbetsmiljö. Interna processer. Vad är det som driver kostnader? Hur får man fram sitt bästa jag? När det lilla företaget gör rätt får man vara med på stora platser, som exempelvis Falun, Boeing-flygplan och Abu Dhabi, börjar Albin Sandberg berätta. 

I dag har Styrkonstruktion digitaliserat det administrativa arbetet, har skapat säkerhet för interna processer och individuella utvecklingsmöjligheter för samtliga medarbetare och har ett flertal samarbetsprojekt med andra aktörer. Tomas Gustavsson, vd på Styrkonstruktion, hälsade frukostdeltagarna välkomna till arbetsplatsens fikarum och fortsätter: 

– Fantastisk roligt att så många är intresserade av vår verksamhet. Först tänkte jag att det blir merarbete att anordna frukostmöte och man blir nervös, men det här var ju jättekul. 

– Vi har haft en resa. Vi tog över för snart fem år sedan och vi hade inte mycket att välja mellan. Arbetslöshet eller ta över? Problemet var att vi var sex personer, sedan blev man tio medarbetare och snart var vi 20…Men vi körde på samma sätt. Det kan väl inte vara så svårt? Men det är inte enkelt. Vad vill man? Man vill komma vidare. Blev det så mycket över som vi ville? Fick vi ut det kunderna ville? Nej. Då kom den här punkten: vad gör vi? Varför ska vi digitalisera oss och hur ska det gå till? Vi tog hjälp av Mikael som kom utifrån med nya ögon. Han satt med varje enskild anställd i flera timmar… 

– Efter samtalen med varje enskild medarbetare fick vi svart på vitt vad vi behövde. Det är de anställdas krav och tycken som vi har inlett nu. När vi frågade om vad vi skulle ha för visioner… sällan har det varit så tyst runtom ett bord. Inga tankar om någonting. Vi hade jobb och vi var beroende av det och vi hade ett stort materialbehov. Det vi gjorde på timmen funkade inte riktigt. Vi fick leta efter material. Vi hade ingen aning om när det kom in, var det fanns. Vi letade efter något som inte kanske ens fanns? Det startade med att vi skapade en QR-kod där vi följer allt från ritbordet till utlastningen.

Ordning och reda, även i parkeringsrutan…

– Det gällde även det att här utanför parkerar man bilen i rutan, inte mellan två rutor. Det var också ett led i det här, det har att göra att man få ordning och reda. Alla ska känna och veta att det är så här vi gör. Man ska vara stolt över sitt företag. Få med alla. Ska man förändra så måste man ha med sig personalen. Jag kan ju inte driva det här själv, alla måste vara med. Det är de små stegen som gör det, ordning och reda, parkera bilen i rutan, vi införde fasta städrutiner. Få med alla i det här tänket. Alla har ställt upp till 100 procent. Tidigare skrev vi allt på papper. Vi började stämpla våra projekt. Man stämplade in på jobbet, man kunde göra en efterkalkyl. Det är en förutsättning att veta. Vi började med bokningsystem på våra bilar för att kunna veta vad som fanns tillgängligt framöver. Man måste veta i förväg att så här ser det ut. Alla anställda fick en egen mailadress, allt för att alla ska vara delaktiga och det ska vara roligt att vara här. Som det var tidigare var förfrågan hos vem som helst, alla kunde få förfrågan på ett skåp. Var hamnade det? Ingen visste var det var någonstans. Vi flyttade på Robin som byggde skåp ute i verkstaden. Han gick in på kontoret för att jobba med offerter. Han är ansvarig för att lägga en kalkyl och samla ihop medarbetare. Titus planerade och skötte all kontakt med elkraft, ställverk och fördelningskåp. Det har gjort mycket de här två tjänsterna. Vi tappade två på verkstaden. Men det blev bra mycket effektivare där ute om vi fick planering här inne. Det har effektiviserats något alldeles enastående, minst sagt. 

Styrkonstruktion bytte affärssystem för att följa allt på bästa sätt… 

– Vi skulle byta affärssystem, då vi i det gamla systemet var sårbara, vi hade bar en person som kunde detta. Hade han semester så stannade det nästan här inne. Nu är vi tre som behärskar systemet. Nu stämplar man projektet och faktureringen kommer att gå fortare. Det kunde ligga i månadstal tidigare, ingen hann med att fakturera. Man har fått en möjlighet att planera. Det nya affärssystemet passade oss, bra i servicedelen, då man kan stämpla när man är ute på jobbet. 

Vd Tomas Gustavsson fortsätter: 

– Där vi är nu har inneburit bättre konkurrenskraft, betydligt bättre siffra har vi på sista raden. Vi jobbar mindre och effektivare. 

– Man behöver vara en lagom surgubbe för att klara av det här, men det var nyttigt. Vi arbetar inte mer, vi arbetar bara annorlunda och mer strukturerad. Verkstaden får hjälp och service från kontoret mer än tidigare. Material och ritningar kommer ut. Det är en revolution som man knappt trodde var möjligt. Frågestunden när vi ska anställa blev; vad de ville och tyckte. Många är unga och det klart att pressen är stor på oss som arbetsgivare. De köper bil, hus och drar på sig lån. Frågan kommer; ”kan jag utvecklas” och det är en ryggsäck jag har på mig som chef, att lösa. Medarbetare måste känna en trygghet och veta att vi kommer överleva och man får lön varje månad. 

Vad är på gång?

– Nu ska vi börja på kunds förfrågningar ställverk och liknande i 3D. Vi har investerat i en klipp, skal  och märkmaskin, Det kommer att innebära en oerhört stor kvalitetshöjning. Är det två som bygger ett skåp, då blir det annorlunda. Här kommer det bli färdigmarkerat. Alla skåp kommer att bli lika. Hemsidan ska uppdateras. Man ska kunna bygga sitt egna skåp via hemsidan. Det kommer innebära att vi kommer att bli tätare samarbete med konstruktion och verkstad. 

– Men man måste våga ta in de här kompetenser in i huset. Jag har ideér och tankar om förändringar som kommer hela tiden. Man tänker nya möjligheter och nu har jag träff med Jönköpings högskola, det blir spännande. 

Hur lyckas ni få in den kompetensen som ni behöver?

– På något sätt så får de någon form av förtroende för mig. De måste känna att det finns ett engagemang här, det vi vill här. Vi har oerhört bra personal och kompetensen är toppen. 

Var finns kunderna?

– Både lokalt, nationellt och världen, avrundar Tomas Gustavsson. 

Styrkonstruktion informerar: 

Backhoppningen Falun VM 2027: 2022 installerades och programmerades utrustningen i 70- och 90-meters backen i Falun. Arbetet är ett förberedningsuppdrag för skid-VM som ska hållas i Falun 2027. 

Boeing flygplan från Vaggeryd: Kraven i flygindustrin är enorma. För att säkerställa kraven vänder 2018 världen största flygplanstillverkare Boeing sig till fräsmaskiner med styrning från Styrkonstruktion. 

Solenergi i Abu Dhabi: Den gröna omställningen till förnybar energi pågår över hela världen. Abu Dhabi med femte mest soltimmar om året i världen. Sedan 2020 är landets solenergi kontrollerad med styrning från Styrkonstruktion. 

Innan rundvandiringen på Styrkonstruktion fanns RPA på plats för att berätta om robotik i processen där Tony och Annelie informerade om verktyget för företagets administration. 

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *